Bilförsäkring vid översvämning

0

Bilförsäkring vid översvämning - Vad är det som gäller? 
När översvämningar sker händer det ofta vansinnigt snabbt. Översvämningen lämnar ofta också efter sig tragiska egendomsskador så det är inte bara bilar som förstörs. Berörda förare frågar sig: Vem betalar för översvämningsskador på min bil? Även de vars bilar ännu är orörda undrar: tänk om översvämningen för bort min bil? 

Vi har därför sammanfattat en del som kan vara bra för dig att veta om olyckan skulle vara framme. 

När det gäller din bilförsäkring kan olika försäkringsbolag ha olika villkor, så var noga med att kolla upp vad som gäller just din bilförsäkring. 

Bilen har förts bort av vatten: vad händer nu? 

Vid extrem översvämning kan det hända att en bil förs bort. Om bilen är borta efter översvämningen och inte kan hittas, räknar de flesta försäkringsbolag detta som en total förlust. Detsamma gäller om din bil bokstavligen "översvämmas", dvs blir helt nedsänkt. I detta fall betalar oftast försäkringsbolaget bilens nuvärde. Det vill säga det belopp som bilen var värd vid översvämningstillfället. Detta naturligtvis bara om ovanstående kriterier är uppfyllda. 

Men olika försäkringsbolag har olika villkor så kolla upp med just ditt försäkringsbolag om vad som gäller. 

Bilen har blivit trasig: vem betalar reparationskostnaderna? 

Om en reparation är värd efter översvämningsskador på bilen beror på skadan. En grov riktlinje är den maximala vattennivån i bilen. Om vattnet var uppe till fönstrets nedre kant eller högre går bilen troligtvis inte att laga. Med så högt vatten i bilen påverkas all elektronik och reparationer är så dyra att de inte lönar sig. 

Om interiören skonades från vattnet kan du vanligtvis få din bil reparerad efter översvämning. Vem som betalar för reparationen beror på vilken försäkring du har. Det beror också på om din bil var parkerad korrekt, det vill säga inte i ett högriskområde. 

Bilen har varit under vatten: vad ska man tänka på? 

Om du vill rädda din bil efter en översvämning, låt tändningen vara avstängd. Även om bilen startar kan den kortslutas och orsaka följdskador. Särskilt om din bil varit helt nedsänkt i vatten under översvämningen så bör batteriet kopplas bort så snart som möjligt för att förhindra att ström flyter. 

Om bilens interiör har blivit blöt är det värt att ventilera och torka den snabbt, om omständigheterna tillåter det. 

Som huvudregel, ring efter hjälp och låt skadan bedömas på plats av kvalificerad personal. Och hur illa det än är kan en bil alltid bytas ut. Oroa dig inte för mycket.


Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top