Frid på jorden (Novellanalys-SVA 2)

0

NOVELLANALYS “ FRID PÅ JORDEN “ 

INNEHÅLL 

 *Inledning
 *Fördjupningsanalys (Miljö och tid - Handlingen - Personerna - Språket - Berättarperspektiv - Tema och budskap )
 *Avslutning

INLEDNING

Frid på jorden . Författare, Selma Lagerlöf. Hon skrev många böcker. Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Född: 20 november 1858, Värmland Död: 16 mars 1940, Värmland Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur. Den här novellen skrivits av Selma Lagerlöf 1933. Novellen är hämtad ur Höst (1933) men publicerades för första gången i Julrosor (1917). En mörk julkväll sitter familjen samlad vid bordet, när något grått och förtorkat kommer in genom dörren. De kan se att varelsen har fötter, men de kan inte se vem eller vad det är. Förutom systern.

FÖRDJUPNINGSANALYS

Miljö och tid 

Först och främst beskriv noggrant stugan ” Det är en tämligen stor stuga, såsom det brukar vara norrut i landet, där det finns överflöd på byggnadsvirke, och den är alldeles grå, inte bara utanpå, utan också inuti. Det är inte något fattigt folk, som bebor den, men det är ändå så, att allt är grått av ålder och rök, både väggar, tak och golv. Det är bara väggklockan och det höga skåpet, som är överstrukna med blå och bruna färger.” Tiden i novellen en julkväll i vintern. Det finns också återblick i texten till exempel när Urd berättar vad har händ henne? ” Där husfolket sitter julkväll med en tillsammans i stugan helgdagsfrid i sinnet.”

Handlingen 

En försvunnen dotter kommer plötsligt hem i julkväll. Flickan ser väldigt konstigt ut så andra familjemedlemmar inte förstår i början vem hon är?

Den textens genre är en dram eftersom det var många sorgliga händelser i texten. ”Jag talar om för katten, att en vecka innan jag skulle stå brud, blev jag bortsläpad av ett rövarfölje. Jag talar om för katten, att de förde mig bort till sin håla i berget, och där stängde de mig inne. De lät mig behålla livet mot det, att jag svor, att jag för ingen människa skulle förråda var de hade sitt tillhåll. Jag talar om för katten, att jag har varit deras tjänstepiga, alltsedan jag kom i deras våld. Jag talar om för katten, att jag inte vet hur lång tid som förgått sedan dess, men medan jag varit borta, har jag fött rövarhövdingen sju barn, som han dränkt i älven.” Sedan förstår hennes syster Magnhild att hon är Urd som bort stulen för tio år sedan när hon skulle gifta inom en vecka. Urd berättar vad hon hände henne under 10 år under det besvärliga året. När hennes familj hör allt vill de hämnas.

 “De känner båda stor lättnad vid fars ord. Just detta att få gå ut mot rövarna, så många de än må vara, och skjuta ner dem som hundar, var det enda som kunde ge lindring åt den törst efter hämnd, som bodde i deras hjärtan.Efter detta slutar hon upp med all klagan och sätter sig i rörelse för att rusta upp männen. Det kommer snö. Det är den första snön för året. Och den kommer just i kväll!Det har redan fallit så pass med snö att de spår, som Urd har lämnat efter sig, inte mer kan återfinnas. Av Urd själv fanns ingen ledning att få. Även om hon blev friskare och redigera, skulle hon för sin eds skulle aldrig säga mer, än hon sagt i dag. Det såg ut, som skulle rövarna komma att gå fria. Ingen färd till rövarkulan kunde företas nästa morgon.”

Personerna

Två personer i novellen som är huvudkaraktärer Urd och Magnhild. Urd och Magnhild var systrar. Urd var så vacker, så vit och röd, så gullhårig, så ung, så ljuv. Detta var en utsvulten kärring från en vildmansby. Magnhild är stark. Hon inte rädd björn och troll. Det finns många karaktärer far, son, svärson, gamla tjänarinnor, mindre barn, rövare.

Språket

Det finns många beskrivning i novellen vilket gör att uttråkade läsaren. Å andra sidan gör dessa beskrivning lättare att fantisera så känner vi oss inne i novellen. Språket i novellen är krånglig svårt att förstå ibland eftersom författaren använder olika pronomen för samma person detta gör att förstå exakt vem författaren menar. Novellen skrevs ungefär för hundra år sedan.

Berättarperspektiv 

Den här novellens perspektiv är 3. person eftersom berättaren tittar och beskriver allt som en kamera utan att beskriver känslor.

Tema och budskap

Tema är hämnd eftersom de vill hämnas mot rövare för att de förstör Urd liv. Motiv är den bortglömda tjej som heter Urd, lugnande pappa, starka syster. Författaren vill förmedla ett budskap med sin berättelse. Vi kan inte bestämma över allt det kan hända någonting plötsligt så måste vi acceptera detta men det är jättesvårt. Det går inte att planera livet alltid. Budskapet är tydligt.

AVSLUTNING 

Selma Lagerlöf beskriver mästerligt en familjs utsatthet. Det handlar om yttersta grymhet och om längtan efter hämnd. Avslutningsvis vill jag säga att novellens gjorde mig ledsen när jag läste den eftersom vi ser en dramatisk scen och den oskyldiga flicka liv förstörda av främmande människor i tio år. Hon kommer inte att återhämta sig snabb kanske inte alls. Hur hon ska överleva och bära de där smärta, sorg. Hennes liv förändras på en gång. Vi kan inte bestämma över allt det kan hända någonting plötsligt så måste vi acceptera detta men det är jättesvårt. Det går inte att planera livet alltid.


Adnan Gündogdu
Snabbare Integration
Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top