Andraspråksinlärning i teori och praktik (SVA 3)

0

MIN SPRÅKINLÄRNING OCH STRATEGIER

Det räcker inte för en person att bara tala sitt modersmål. Det är viktigt att lära sig ett andra språk för att komma i kontakt med andra människor och integrera sig i ett nytt samhälle. Jag trodde aldrig att jag skulle bo som flyktingar i ett annat land. Jag har bott i Sverige i 3 år av olika politiska skäl och jag har försökt lära mig svenska. Detta var inte lätt för mig. Tyvärr hade jag ingen tidigare erfarenhet av att lära mig ett andra språk.

Jag började lära mig svenska språket först tack vare mina svenska grannar, där jag bor asylsökande. Jag deltog också i kurser med volontärer. Jag försökte prata om vad jag lärde mig på kursen under dagen, vilket hjälpte mig att förbättra mitt språk. Jag tror att bara gå till skolan och lära sig grammatiska regler inte är tillräckligt för språkutveckling. Att förstärka reglerna du lär dig i skolan genom att prata utanför skolan bidrar mycket till språkutvecklingen. Att gå i skolan lär sig språkreglerna, men att prata på gatan gör vårt språk flytande. I detta avseende skiljer sig dessa två sätt från varandra. Det stöder också varandra.

Jag tror att lära sig ett nytt språk ger mervärde för människor. Om du vill lära dig ett nytt språk måste vi hålla vår motivation hög från början. Jag tror att den viktigaste hemligheten med språkinlärning är hög motivation, beslutsamhet och att aldrig ge upp. Det viktigaste av dessa tre villkor för mig är att bestämma. Språkinlärning är en svår process och framgång är inte möjlig om du inte är beslutsam.
Enligt Skolverket  är medfödda förmågor mindre viktiga bland andra faktorer. Jag tror också det. Jag tror att ens motivation och beslutsamhet att lära sig ett nytt språk är viktigare.

Innan jag läste strategierna i boken kände jag faktiskt många av dem och använde dem under inlärningen. Att skapa en tankekarta och skapa nya med det gamla kunskaperet var nytt för mig. Jag använde hela tiden inlärningsstrategier när jag lärde mig det svenska språket. Till exempel använde jag många strategier när jag pratade med andra i gruppen, skrev mina läxor eller läste en bok. Jag läste det högt, underströk nyckelorden och gjorde upprepningar. Jag bad om hjälp när jag behövde etc. När jag inte kunde komma ihåg ett ord medan jag pratade försökte jag förklara det genom att använda ordet närmast.

När jag läste artikeln på sidan 201 använde jag två strategier som att skapa en tankekarta och använda lässtrategier. Lässtrategier var mer användbara för mig och gjorde det lättare för mig att förstå. Först läste jag snabbt texten, markerade orden jag inte kände och tittade på vad de betydde och insåg att jag förstod den när jag läste texten igen. Det är mycket användbart att läsa texten högt. Jag ser, hör och talar. Tre funktioner i en och mycket användbar. Att lära oss de okända orden förbättrar vårt ordförråd.

 I kapitel 1 lärde jag mig hur viktigt det är att lära mig ett nytt språk och vad jag bör uppmärksamma när jag lär mig. Att skapa en tankekarta för mig var något nytt. Jag förstod alltid att jag försummade detta. Jag insåg att jag inte borde försumma detta och att tankekartan underlättar mitt jobb. Det var entersan att skapa nya med gamla kunskaperförbud.

I min första läsning tyckte jag att texten på sidan 201 var svår. Jag insåg att jag ofta måste upprepa grammatiska regler. Jag tycker att inlärningsstrategier är väldigt viktiga för mig eftersom jag såg att lära sig svenska är nyckeln som öppnar dörren till ett bra liv. Sverige Turkiet innan han anlände till ett bra jobb och hade en hög status. Jag har inte dessa i Sverige. Jag vill ha mitt gamla liv tillbaka och det enda sättet att uppnå det är att lära sig svenska bra. Det är därför alla inlärningsstrategier är mycket viktiga för mig. Jag vill arbeta så hårt som möjligt och lyckas under kursen. Jag hoppas att jag talar det här språket mycket bra och att jag kan få mitt liv tillbaka igen.

Adnan Gündogdu

Källa:

Svenska som andraspråk 2&3 (Therese Åkerberg&Christian Norefalk)

Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top