Är språkförändringen bra eller dåligt?PM(SVA 2)

0


Är språkförändringen bra eller dåligt?

Språk möjliggör interaktion mellan människor och hjälper till att kommunicera mellan varandra. Språk kan  utveckla, förändra och dö. Nu för tiden  talar vi inte de språk som talades på 1900-talet. Vi kan inte helt förstå vad det betyder när vi läser mycket gamla böcker eftersom språket ständigt förändras hela tiden. När vi  har läst böckerna som senast uppdaterades kan vi förstå. Språkförändring sker över hela världen och kommer att fortsätta att förändras. Teknologi förändras mycket snabbt nuförtiden. Språket förändras enligt teknologi också. Tack vare den tekniska utvecklingen visas nya ord varje dag. Språket som används av äldre människor och språket som används av ungdomar är helt annorlunda. Tack vare teknologi talar olika generationer olika språk eftersom farmor och barnbarn inte kan förstå varandra. Om barnbarnet säger att '' jag reser världen med ett klick '' kan farmor inte förstå detta. På grund av diktatur och krig måste många människor lämna sitt land och sitt språk. Denna situation orsakar också språkförändringar.

När vi utvärderar alla dessa saker som generation, ålder, befolkning, teknik, migration, är  språkförändring bra eller dåligt? 

Författaren Torbjörn Einarsson skriver i en webbsida som heter vlt.se (2017) att det är en stor migration från Mellanöstern och Afrika till Sverige. Einarsson hävdar att ord från dessa regioner kommer att påverka  det svenska språket  och ändra betydelsen av vissa ord. Författaren henvisar också att kommunikationsteknik och  twitter påverkar  att skrivande med ett begränsat antal ord påverkar språket. Kortskrivna uttryck som används när du skickar sms får nya ord att dyka upp. På grund av ökningen av antalet invandrare och den tekniska utvecklingen är språkförändringar oundvikliga. Språket kan verkligen förbättras om det ses positivt istället för negativt.

Enligt artikeln påverkar andra språk också det svenska språket. Antalet språk som talades för några decennier sedan i Sverige och antalet språk som talas nu är helt annorlunda. Cirka 200 olika språk talas i Sverige. I Sverige utmanar det arabiska språket det finska språket, andraspråket. Minoritetsspråk och arabiska började framträda mycket tydligt i Sverige. Idag pågår kommunikation mellan regeringen och medborgarna via sociala medier. Denna situation banar vägen för att språket ska vara informellt. Användningen av internet och mobilenheter har nått en oväntad nivå. Människor fortsätter sina kommunikation genom alla sociala medier och sociala medieprodukter som Twitter, Snapchat, Instagram och Youtube.

En inaktiv medlem av Mimers Brunn skriver på en webbplats som heter mimersbrunn.se (2005) att det svenska språket är under stort tryck. Exempel på detta tryck är demokratisering, institutionalisering, internationalisering, migration och informationsexplosion. Med ökningen av demokratiseringen får medborgarna direktkontakt med statstjänstemän. Med demokratisering försvinner titlarna och livet blir enklare. Därför är passivering och nominalisering  inte möjlig idag, sammansatta ord  har används istället för sammansatta verb och gamla ord  har tagits bort.

Språkvetare Lars-Gunnar Andersson skriver i en webbplats som heter svt.se/nyheter (2013) att Engelskan används på alla offentliga platser i Sverige. Detta är ett tecken på att se ännu mer internationell ut. Språkförändring orsakas inte bara av engelska. Ny teknik, datorer, mobiltelefoner och nya ord orsakar språkförändringar. Många människor puplicerar  på internet. Jämfört med det förflutna ser vi mycket nya texter nu. Grammatik kan förändras mycket långsamt, men ord kan ändras snabbare eftersom ord används effektivt genom medianyheter och kan spridas mycket snabbt. Äldre människor kan höra ord från sina barnbarn som de aldrig har hört talas om förut.

Slutligen utredde vi olika aspekter ur  från olika inlägg och olika artiklar. Om vi ​​sammanfattar  all information som  vi har granskat kan vi säga att det har några fördelar och nackdelar med språkförändring. Svenska är ett språk som måste förändras ständigt som andra språk. Detta är det oundvikliga slutet på språket. Vissa säger att ungdomar och invandrare har förändrat det svenska språket, men det är klokare att tänka det motsatta eftersom de verkligen berikar det svenska språket. Dessutom påverkades det svenska språket alltid av andra språk. Det svenska språket påverkas ständigt av invandring, sociala, kulturella tekniska utvecklingen. Språk som har blivit enklare med demokratisering, blir lättare att förstå. Statlig administration och tjänstemän använder ett enklare språk. Detta är en fördel med språkförändring. När vi tittar på språkförändring från en annan sida orsakar snabba förändringar skillnader mellan generationerna.



KÄLLOR
1-Torbjörn Einarsson 24 feb 2017 Svenska språket förändras ständigt
3- Inactive member.Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare Språklig variation och förändring uppladdat: 2005-02-01 https://www.mimersbrunn.se/article?id=3250

4- Lars-Gunnar Andersson, språkvetare vid Göteborgs universitet. Förändras svenska språket för fort? Uppdateras 27 december 2013


för " SVA 2 "

Adnan Gündogdu

Snabbare Integration
Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top