Analys av Cecilia Davidssons novell ”Potatisnäsa” (SVA 3)

0
Analys av Cecilia Davidssons novell ”Potatisnäsa”

Jag ska analysera Cecilia Davidssons novell ”Potatisnäsa” som kom ut 2005. Jag ska sammanfatta novellen och skriva om novellens tema, motiv, budskap samt var och när det utspelar sig. Ytterligare ska jag skriva om novellens språk och avsluta med att kommentera om titeln.

Novellen börjar med att huvudkaraktären Jenny, som är en tonårsflicka, och en kvinna som heter Ritva träffas av en ren slump i en badvik på en vacker sommardag. Jenny tycker att Ritva har en skönhet som liknar gudinnas och att hon är felfri. Under deras tid i badviken beter sig Ritva mot Jenny på ett föraktfullt sätt på grund av Jennys utseende och får Jenny att känna sig osäker om sin kropp. När Jenny lämnar badviken och lyssnar på Ritva efter hennes bak medan hon har ett telefonsamtal kallar Ritva Jenny ”potatisnäsa” vilket gör Jenny, som redan har negativa känslor om sin egen kropp, så förargad att hon kastar stenar mot Ritva tills hon dör.

Novellens inledning är när Ritva och Jenny träffas i badviken på en vacker sommardag. Spänningen ökar när Ritva börjar kommentera om Jennys kropp och säger ”Du skulle vara riktigt söt om du bantade.” Efter denna kommentaren försöker Jenny att inte gråta och dämpa sin ångest. Vändpunkten är när Ritva börjar berätta om sina åsikter om Jennys utseende till sin man över ett telefonsamtal och Jenny hör allt hon säger. Novellen slutar med att Jenny blir arg och kastar stenar till Ritva vilket dödar henne.

Novellen utspelar sig under en sommardag i en badvik och hela händelsen tar kanske några timmar medan Ritva och Jenny simmar och badar.  Eftersom de badar har de baddräkter på sig och deras kroppar syns tydligt. Detta är en stor faktor att Jenny tycker att Ritva är väldigt vackert och jämför sin mor, som hon känner äckel mot, med Ritvas kropp vilket leder till att hon känner mer osäker om sig själv. En annan faktor som bidrar till Jennys osäkerhet är att Jenny inte känner bekvämt i sin baddräkt vilket står så här i novellen: ”Hon drar irriterat i baddräkten, den är bara några veckor gammal men redan för liten.”

Jennys agerande mot Ritvas kropp och kommentarer är överdrivna därför att hon ser Ritva som en felfri människa, som en gudinna och tar hennes ord allvarligt. Men hon inser att hon har fel när hon får höra telefonsamtalet om sin kropp och upplever en stark besvikelse och dödar Ritva. Jennys överdrivna reaktioner är på grund av osäkerheten som orsakas av hennes negativa känslor mot sin kropp och mobbningen hon upplever i skolan vilket står i novellen som ”De hänger runt henne, hindrar henne från att komma fram på cykeln, kallar henne saker.” eller ”Potatisnäsa? Jenny sätter handen för näsan: ingen har sagt förut att den ser ut som en potatis! Allt har hon fått höra utom just det: gristryne, bröstfia, pattlisa, tjocksmock, fetto, elefant, bulle, svullo, fetfitta, pucko…”

Jennys karaktär förändras under berättelsens gång och man kan förstå detta utifrån att hon dödar personen som hon nästan avgudade förut. Denna förändringen beror på att Ritva visar sina verkliga känslor mot Jenny medan hon pratar i telefonen. Förut tyckte Jenny att Ritva var en väldigt vacker kvinna och trodde att hon var vackert på insidan också men hennes bild av Ritva förändrades efter telefonsamtalet. Då börjar Jenny behandla Ritva annorlunda än förut.

Konflikten i novellen är att Ritva pratar illa om Jennys kropp. Då börjar händelserna gå i en annan riktning eftersom det skulle vara en normal dag om Ritva inte började prata om Jennys kropp. Jenny brukade titta på Ritva medan hon badade men den dagen fick hon höra illa kommentarer om sin kropp. Jenny fann Ritva vacker men efter telefonsamtalet dödade hon henne. Det finns faktorer som bidrar till konflikten som till exempel kränkande fraser Jenny hör i skolan eller att hon inte känner sig bekvämt med sin kropp vilket leder till osäkerheten inom Jenny. Novellens tema är utseende och hur det påverkar andra att se på folk. Motivet för detta är till exempel när Ritva kallar Jenny dåliga saker eftersom hon inte gillar Jennys utseende eller när Jenny dödar Ritva när hon pratar illa om Jennys kropp eftersom Jenny ser utseendet som livsviktigt.

Författaren använder tredjepersonsperspektivet så författaren berättar historien. Man kan förstå detta eftersom naturen och allt som Jenny och Ritva gör berättas utifrån. Ingen använder ”jag” när historien berättas. Till exempel beskriver författaren Jenny innan hon simmar som ”Jenny kliver ur shortsen och tar av sig tröjan.” eller beskriver Ritva som ”Ritva sitter på en sten och blossar på en cigarett…” Med denna berättartekniken ser läsaren på saker från ute och fokusen är inte mycket på en karaktärs inre värld.

Språket är enkelt och lätt att förstå eftersom författaren använder enkla meningar som ”Jenny vrider på sig. Dessutom var språket detaljerat eftersom författaren skildrar till exempel Ritvas kropp med meningar som ”…den bruna släta huden med de små fjunen på armarna, den insjukna magen… de avlånga låren…”. Därför tycker jag att språket också var målande. Det finns också liknelser i berättelsen. Till exempel använder Ritva ordet ”potatisnäsa” för Jennys näsa för att beskriva hur hennes näsa ser ut.

Jag tycker att novellens budskap är hur utseendet påverkar hur folk ser på varandra. Ett annat budskap kan vara att hur kränkande ord kan orsaka en människa att bli galen. Jag tror att författaren försökte visa hur viktigt är det att vara försiktigt när det gäller att prata om människors kropp. Författaren försökte visa att utseendet är en känslig sak att snacka om och att det påverkar ens liv.

Avslutningsvis vill jag sammanfatta lite vad jag har skrivit. Jag har sammanfattat novellen. Det är om en flicka och en kvinna som badar tillsammans men flickan dödar kvinnan eftersom hon pratar illa om hennes kropp. Temat är utseende och motivet är osäkerhet om kroppen. Konflikten är att kvinnan ser föraktfull på flickan på grund av hennes kropp. Tredjepersonsperspektivet har använts för att berätta novellen. Språket är enkelt men målande. Budskapet är att man måste vara försiktig när man pratar om utseendet. Titeln är inte så förklarande men man förstår vad den betyder nära slutet av novellen. Man förstår senare att ordet potatisnäsa användes för att kränka flickan och hon hade utsattes till mobbning förut också. Det finns en länk till budskapet. Potatisnäsa användes för att få uppmärksamheten till mobbningen som pågår och hur den kan förstöra ens liv.

Adnan Gündogdu

Källa: Davidsson, Cecilia. 2005. Potatisnäsa.


Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top