Coronaviruset – det här gäller

0

 

Här hittar du aktuell information om våra ersättningar och vad som gäller med anledning av coronaviruset. Har du frågor om till exempel smittbärarpenning, läkarintyg, karens, ersättning till riskgrupper och vab hittar du många svar här. 

Ändrade tidsgränser för intyg vid sjukdom och vab 
Från och med 15 december ändrar Försäkringskassan tidsgränserna för intyg när det gäller sjukpenning och vab. Det innebär att intygen kommer begäras in från dag 22. Syftet är att avlasta sjukvården och underlätta för allmänheten med anledning av den svåra situation som samhället nu befinner sig i. Från och med 15 december behöver den som ansöker om sjukpenning inte lämna in ett läkarintyg direkt vid ansökan, utan från dag 22 i sjukperioden. Detta gäller även för den som vårdar sjuka barn där intyg behövs från dag 22. Detta gäller under en begränsad period. Nedan kan du läsa vad som gäller för respektive ersättning. 

Sjukpenning – gäller till och med 31 januari 
Från och med 15 december behöver du som är sjuk inte längre lämna läkarintyg vid dag 15 i sjukperioden, utan från dag 22 när du ansöker om sjukpenning. Vi kommer fatta beslut om sjukpenning utifrån uppgifterna i din ansökan. Om vi behöver kompletterande uppgifter tar vi i första hand kontakt med dig eller din arbetsgivare. Detta gäller till och med 31 januari 2021. I vissa fall kan du behöva lämna ett läkarintyg till din arbetsgivare dag 15. 

Ersättning för vab – gäller till och med 30 april 
Från och med 15 december behöver du som förälder inte längre lämna intyg från sjuksköterska eller läkare för ditt sjuka barn vid dag åtta, utan från dag 22. Detta gäller till och med 30 april 2021. Smittbärarpenning – läkarintyg behövs fortfarande från dag 1 Om du ansöker om smittbärarpenning för att du själv är smittad, eller bor tillsammans med någon som är smittad, behöver du fortfarande ha ett läkarintyg från första dagen som visar att du inte får gå till jobbet på grund av risk för att smitta andra.


Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top