Utbildningsnivån i Sverige

0

 

Utbildningsnivån i Sverige

Sveriges befolkning får allt högre utbildning. Sedan år 2000 har antalet högutbildade ökat stadigt, samtidigt som antalet lågutbildade har sjunkit. I dag har 28 procent läst vidare efter gymnasiet i tre år eller mer. Det är en ökning från 16 procent år 2000.

Högutbildad vanligare än lågutbildad

För att undersöka utbildningsnivån tittar vi på den del av befolkningen som är 25–64 år. I den gruppen har 44 procent läst vidare efter gymnasieskolan. Vi kan också se att 28 procent är högutbildade, vilket innebär att de har en utbildning på tre år eller mer efter gymnasiet.

Vi kan se att andelen högutbildade i Sverige har ökat mycket de senaste årtiondena. År 2000 var andelen högutbildade 16 procent, jämfört med 28 procent idag. Ökningen kan delvis förklaras med att utbildningssystemet har vuxit, med fler studieplatser på universitet- och högskolor.

Lågutbildade är de som inte har utbildat sig vidare efter grundskola eller folkskola. Den andelen är 11 procent, alltså färre än de högutbildade. Här ser vi en minskning jämfört med år 2000; då var andelen 21 procent. Resterande 43 procent har gått gymnasieskolan, men sedan inte läst vidare.

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top