De flesta studenter vid institutionen utbildar sig till socionomer. Vårt socionomprogram ger dig en bred kompetens i kvalificerat socialt arbete och under utbildningen läser du en rad olika ämnen. Du kan också fördjupa dig inom områden du väljer själv och utbilda dig i samtalsmetodik under utbildningens gång.
För dig med utländsk utbildning inom socialt arbete finns kompletteringsutbildning, vars syfte är att ge dig en grund för att arbeta som socionom i Sverige.
Socionomprogrammet är en akademisk yrkesutbildning som är användbar inom många olika områden i välfärdssektorn. Framför allt kommer du att studera socialt arbete, men också ämnen som är viktiga för det sociala arbetet – exempelvis sociologi, juridik, psykologi och socialpolitik. I utbildningen ingår även kurser om hur du forskar inom socialt arbete.
Kurserna och delkurserna inom socionomprogrammet ges inte som fristående kurser, eftersom socionomprogrammet har en bunden studiegång där kurserna bygger på varandra.
Du kan läsa mer om socionomprogrammet i den digitala kurskatalogen. Här kan du också läsa om vad det krävs för att du ska få fortsätta från en termin till nästa.
Kompletteringsutbildningen vänder sig till dig som har en avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete. Utbildningen är under omarbetning och vi kommer inte att ha någon antagning till höstterminen 2021.
Nästa möjliga utbildningsstart är planerad till vårterminen 2022. Vi hoppas då kunna anta till en kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen i socialt arbete 120 hp.
Behörighet till den kompletterande utbildningen, från och med vårterminen 2022:
- Avslutad treårig eftergymnasial utländsk utbildning.
- Kandidatexamen om minst 180 hp inom socialt arbete eller motsvarande inom samhällsvetenskap från utbildning som förbereder för verksamhet som socialarbetare i utbildningslandet. Kandidatexamen ska inkludera ett självständigt arbete om minst 15 hp.
- Svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet på grundnivå; Svenska C/Svenska 3/Svenska som andraspråk 3.
Du kan läsa mer här.