I januari fick Migrationsverket uppdrag från regeringen att ge en obligatorisk samhällsintroduktion till asylsökande, inom de första 14 dagarna. Migrationsverket har tidigare erbjudit en kortare och mer begränsad samhällsintroduktion.
– Nu finns det ett mer specificerat uppdrag från regeringen om vad introduktionen ska innehålla. Introduktionen är mer omfattande och kommer att ges tidigt i asylprocessen, säger Anna-Johanna Viking.
Muntligt för vuxna, skriftligt för barn
Samhällsinformationen är uppdelad på två halvdagar. Den sker huvudsakligen muntligt i grupp, och är obligatorisk för alla nya asylsökande från 15 år. Barn under 15 år får samma information skriftligt som är mer anpassat till just barn och tanken är att de ska gå igenom materialet tillsammans med sin förälder. Ensamkommande barn får introduktionen muntligt tillsammans med en handläggare.
Innehållet i introduktionen ska hjälpa den asylsökande att förstå asylprocessen och det svenska samhället, så som svensk lagstiftning, normer och värderingar. Även frågor som bland annat rör rasism, hbtqi, hedersrelaterat våld och förtyck, och jämställdhet ingår i introduktionen.
– Vi har inte tidigare haft ett så tydligt uppdrag att informera om sådant som inte rör vår egen verksamhet. Det ställer stora krav på oss. Vi behöver vara lyhörda och beredda på att justera innehållet, säger Anna-Johanna Viking.
I framtagandet av utbildningsmaterialet har Migrationsverket tagit del av befintligt material och samarbetat med länsstyrelserna. Detta för att garantera en enhetlighet i den information som ges till sökande under asylprocessen och under en eventuell etableringsfas.
Migrationsverket erbjuder barntillsyn
Eftersom introduktionen är obligatorisk kommer Migrationsverket erbjuda barntillsyn för barn mellan 3 och 12 år. Barntillsynen sker i anslutning till utbildningslokalen.
– Barntillsynen handlar om att möjliggöra för kvinnor och män och till exempel ensamstående föräldrar att delta på lika villkor. Det är helt frivilligt att ta del av erbjudandet, säger Anna-Johanna Viking.
Möjlighet till digital introduktion
Introduktionen kommer att ske på Migrationsverkets ankomstorter Boden, Sundbyberg, Norrköping, Malmö och Göteborg. Det blir även möjligt att delta via länk från ett videoutredningsrum för till exempel de som hunnit lämna ankomstorten eller som har eget boende. Även i de fall där man talar ett mindre språk blir det lättare att samla en grupp sökande från hela landet till ett gemensamt tillfälle, utan att de ska behöva resa långt.