Jag är en ny svensk medborgare

0
Jag är en ny svensk medborgare.  

Jag fick en meddelande från Carina Jallinder

”Du är en oerhört stark, driftig och social person som har lyckats med attkomma in i ett nytt, på många sätt främmande samhälle och lärt dig att hanteraspråket på ett enastående sätt. 
 Vad har du för konkreta tips till dina gelikar som också flytt ifrån sitthemland pga av krig, tyranni, förföljelse eller annan orsak att lämna sinfamilj, sitt łand och allt för att få lugn och passa in i ett främmande land,kanske nytt klimat, nytt språk och kultur?”

Mitt namn är Adnan Gündogdu. Jag har bott i Sverige i 6 år. Jag studerade offentlig förvaltning för Statsvetenskapliga Institutionen vid Istanbuls Universitet. Jag arbetade på två banker i 15 år i Turkiet. I Antalya och Istanbul arbetade jag som kontorschef i 4 år. 

Jag kom verkligen inte frivilligt till Sverige. Men, jag vill inte vara en armprotes – utan en naturlig, kroppslig arm och en verklig del av det svenska samhället.   

Vi börjar på ett nytt liv!    

Vi kommer från Turkiet 
Vi lämnade allt i hemlandet 
I Sverige har vi en bror 
Vi har bara gamla skor  

Min familj pratar turkiska 
Vi förstår inte svenska 
Grannar kommer med blommor 
De är jättesnälla människor  

Vi fick treårigt uppehållstillstånd 
Också hade vi arbetstillstånd 
Vi började på svenska kursen 
Jättesnäll var läraren   

Kommunen ger oss en bostad 
Min familj blir mycket glad 
Vi lär oss svenska kulturen 
Vi pratar svenska hela tiden 

(När jag började på SVA Grund 3 nivå hade jag skrivit denna dikten.) 

Att komma till Sverige och lyckas med sin etablering är en stor utmaning. Det krävs mycket individansvar, research förmåga och envishet. Jag anser att myndigheterna gör det onödigt komplicerat och många av lösningarna tror jag ligger i civilsamhällets initiativ och engagemang. Det är jättesvårt att hitta den information man behöver – och har man inte – en högskoleutbildning eller motsvarande är det i stort sett omöjligt.   

Jag har prenumererat på regeringen.se i 3 år och jag får alla nya lagar, remiss, förslag och regler via mejl. Jag sitter varje dag och letar på internet efter information om Sverige som nyanlända behöver. Jag tar bilder från migrationsverkets hemsida och visar steg för steg hur man fyller i olika blanketter. 

Jag påpekar att sådan information är nyckeln till att komma in i samhället, men för många nyanlända är de officiella webbplatserna allt för svårbegripliga. Jag är som ett privat medborgarkontor.   

Att hitta rätt information är av stor vikt men bara en del av lösningen. Integration går hand i hand med mötet med integrerade svenskar – det är en av nycklarna. Jag har själv många svenska vänner, där jag lär mig varje dag om Sveriges kultur och hur samhället fungerar. Många har inte den förmånen. De kan vara i princip isolerade i 30 år utan kontakt med etablerade svenskar och den svenska språket. Ett isolerat liv i väntan på besked riskerar psykisk ohälsa – vilket i sin tur kan leda till missbruk, kriminalitet eller självmord. 

Jag har dock aldrig känt mig modfälld utan verkar ha en förmåga att tänka ut lösningar i samma sekund som ett hinder uppstår. Som 12-åring lämnade jag min familj – jag levde i olika städer och fick lära mig livets praktikaliteter själv – fast med hjälp från vänner. 

Jag växte upp i Gülenrörelsen i Turkiet; en social rörelse som bedriver välgörenhetsorganisationer och humanitära hjälporganisationer som är transnationellt aktiva. Det var kanske där min benhårda livsdevis sattes på pränt: Man ska ha fokus på det ljusa, inte det mörka i livet. Vid 42 års ålder tvingades jag lämna Turkiet som politisk flykting och lämnade ett grundat liv bakom mig; familj, vänner och ett välbetalt jobb. 

Mina svenska vänner undrar att modet ibland brustit för mig? Jag svarar bestämt: Jag måste tänka positivt! 

Jag lärde mig allt i mitt liv av Fethullah Gülen och hans nära vänner. Fethullah Gülen är en auktoritativ mainstream turkisk muslimsk forskare, tänkare, författare, poet, opinionsledare och utbildningsaktivist som stöder interreligiös och interkulturell dialog, vetenskap, demokrati och andlighet och motsätter sig våld och förvandlar inte religion till en politisk ideologi. Han bor i Pennsylvania i 23 år. Läs mer om Fethullah Gülen.  

Många frivilliga medlemmar av Gülen Rörelsen har kommit till Sverige under de senaste sex åren. De har visat framgångsrika exempel för att integrera snabbt i det svenska samhället. Vi är cirka 4 000 som inte kunde stanna i Turkiet och som hamnade i Sverige. Många är lärare och andra akademiker. 

Det var genom kontakterna i det turkiska flyktingnätverket som idén till Snabbare Integration föddes. Det började med att en kompis frågade hur man får körkort i Sverige. Jag hade just klarat körkortsprovet och bestämde mig för att dela informationen till alla i WhatsApp-gruppen. Hittills har jag hjälpt 35 personer att ta körkort. 

Under två år spred jag informationen vidare till mina turkiska vänner. Men i februari 2020 bestämde jag mig för att starta en facebook sida och i april en hemsida, för att även nå ut till andra nyanlända. Jag tycker mycket om hjälpa andra. Jag startade en webbsida för att bidra till en snabbare integrationen av nyanlända i Sverige.  

Efter en heldag på jobbet sätter jag mig framför datorn och jobbar med min andra mission – att stötta och underlätta för nyanlända i Sverige. 

Jag har bott i Sverige i 6 år, jobbar som kundansvarig för bostadsrättsföreningar på Finopti och betalar skatt för Sveriges välfärd. Snabbare Integration är mitt volontär jobb. Snabbare Integration är en plattform och inte en förening eller ett företag. Jag får inte bidrag för Snabbare Integration.  

Mitt mål är att motivera människor att lära sig svenska, söka jobb och integrera sig. 

Min vision är att vara lika nära mot alla människor, myndigheter, föreningar och partier.  

Min ambition är att öka antalet människor som kan stå på egna ben och snabbare integrera sig i det svenska samhället, att stoppa gängkriminaliteten, bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige. 

Snabbare Integration Facebook Grupp är huvudgrupp. Jag har skapat 15 st olika län Facebookgrupper. Mina nära kära och fina turkiska och kurdiska vänner hjälper mig för att dela informationer ut över hela Sverige. Alla nyanlända kan delta i våra Facebookgrupper, få viktiga informationer och hjälpa till andra.

Snabbare Integration är opolitiskt och har många medlemmar även från alla partier. 

Jag har skrivit tre olika projekt. 

*Digital vän: Pågår
*Snabbare Mentor: Pågår
*Snabbare Integration Programmet: Projektet är jätteviktigt för nyanlända och Sverige men jag inte hittade en riktig kontaktperson eller samarbetspartner för att starta projektet. Det är min största projekt.  


- Hemsida :  1 2 8 5 0 0 0 besökare
- Twitter :  1 3 9 följare
- Instagram :  3 3 3 följare
- Facebook :  3 1 2 5 följare 
- Linkedin :  6 7 0 följare 

Jag är tacksam över att det gått bra för mig och gör mitt yttersta för Sverige. 

Mitt nya land är Sverige! Jag har blivit svensk medborgare den 17:e oktober 2022. 

Mina bästa tips: Så kommer du snabbare in i det svenska samhället 
 • 1. Fokusera på språket. Jag hävdar att ett effektivt sätt att snabbt komma igång med svenska språket är att asylsökanden börjar på SFI från dag ett och påbörjar en praktikplats samtidigt.
 • 2. Sök praktikplats. När du är i etableringsprogrammet kan du göra på praktik samtidigt. Jag hade gjort 6 månader på heltid praktik på Nordea i Solna.
 • 3. Bli medlem i olika föreningar. Delta i olika aktiviteter med andra.
 • 4. Gå med i ett politiskt parti – det är ett jättebra sätt att lära sig svenska!
 • 5. Skaffa dig en språkkompis. Mitt första projekt är Digital vän. Projektet pågår. 
 • 6. Ta hjälp av andra. Mitt andra projekt är Snabbare Mentor. Projektet pågår. 
 • 7. Tänk alltid positivt! Håll dig undan från negativitet!
 • 8. Glöm gårdagen, lev för morgondagen! (Min fokus är bara Sverige) 
 • 9. Ta ansvar i en förening. Jag var kassör i 4 år på Tamam Stockholm.
 • 10. Hjälp varandra! Dela dina bästa egna erfarenheter och informationer till andra.
 • 11. Dela ett inlägg på Facebook om din situation och om hur du verkligen ville arbeta i stället för att gå hemma. (Jag fick jobb via Facebook-inlägg)
 • 12. Integration går hand i hand med mötet med integrerade svenskar
 • 13  Delta fler och längre kurser av bra kvalité. (Korta kurser ger liten effekt)
 • 14. Att komma i arbete är ett annan utmaning. Utan svenska språket och insikt om hur samhället fungerar är det betydligt svårare för en arbetssökande. 
 • 15. Håll Sverige rent! Vi kan bli fler som inte skräpar ner. Jag och min kära fru skräpplockar med Håll Sverige Rent.
 • 16. Använd kollektivtrafik för bättre miljö och klimat i Sverige.
 • 17. Gästfrihet! Många svenska gäster kommer till oss och vi lär oss svensk kultur. Det är jätteviktigt för interkulturell dialog. 
 • 18. Klaga inte på ett land som öppnar sina dörrar och ger människor en ny chans!

Allt gott! 

Med vänliga hälsningar 

Grundare av Snabbare Integration
2022-10-31

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top