Livsstil ock köp vanor! ( Debatt artikel SVA 1)

0

Livsstil och köp vanor 

Idag ökar konsumtionen hela tiden i världen. Människor köper saker som de inte behöver, som de inte har utan att tänka på konsekvenserna. Vår livsstil och konsumtionsvanor hotar vår värld. Vår konsumtion orsakar nedskräpning, miljöförstöring och främjar ett ohälsosamt förhållande till pengars och människors värde. Det är därför tycker jag att vi alla måste konsumera mindre.

Människor köper mycket kläder och skor. De använder dem mindre och kastar dem på kort tid. Men, vi vet att den näst mest förorenande faktorn i världen är textilprodukterna. Mycket energi och vatten förbrukas under produktionsstegen och tills produkterna levereras till konsumenten. Det tar bara massor av vatten för att producera ett par jeans. Dessutom uppstår många kemikalier som är skadliga för miljön under denna cykel. Även om shopping har en positiv effekt på människans psykologi, tror jag att det är nödvändigt att handla mer medvetet med tanke på de negativa effekterna på miljön.

Vi har ett liknande problem inom livsmedelsprodukter. Vi kastar också så mycket mat. Jag tycker att det finns ett stort slöseri i Sverige. Elin Linsman skriver en artikel “Sopdykarna kan leva gott på vårt överflöd” (Sydsvenskan 2011-02-27). Linsman påpekar att en av sju människor i världen, där miljarder människor bor, svälter och 100 000 ton mat kastas varje år i Sverige.

Varför kastar vi så mycket mat? Kan svaret på denna fråga vara dåliga konsumtionsvanor? I sin artikel skriver Linsman intervjuer med vissa ungdomar som tycker att det är fel att producera något och sedan vill kasta bort och en man som heter Andreas Fondell som jobbar butikschef på Willys i Lund. Butikscheffen Fondell säger att “Vi slänger jättemycket mat som inte är dålig. Kunden idag är väldigt kräsen, bröd ska ha bakats samma morgon även om bästföredatumet är om en vecka och bananer får inte ha en fläck. Dessutom ska hyllorna vara ständigt fulla och eftersom försäljningen är väldigt varierande så är det svårt att pricka in precis rätt mängd inköp av varor. Allt detta resulterar i att mat slängs.”

Idag utvecklas teknologin så snabbt och nya modeller lanceras varje dag. De flesta människor kan också omedvetet köpa de teknologiska apparater som datorer och mobiltelefoner. De köper en ny apparat innan det är för länge. Även om det finns de som säger att konsumtion är nödvändig för en hållbar ekonomi, tror jag att de negativa effekterna på ekonomin och miljön är större.

Vi måste förändra vår köpvanor och minska våra konsumtion för bättre miljön och ekonomin.

Adnan Gündogdu
 09/2019 SVA 1
Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top