Den digitala tidsåldern (SVA 1)

0
Den digitala tidsåldern 

Vi lever i digital tid. Tekniska framsteg påverkar och förändrar vår livsstil.

Visste du att vi kan ta bort flugor med en mobiltelefon? Vi behöver inte dessa kemiska sprayer. När jag var liten kunde jag inte tänka mig att ha en telefon i fickan.När jag började på första jobbet i 1997 fick jag min första mobiltelefon. Jag kunde ringa mina föräldrar och vänner när jag ville. Det var jättebra.

När jag köpte min första iphone förändrade mitt liv mycket eftersom vi faktiskt hade avancerade minidatorer i fickorna. Faktum är att hela världen har förändrats.

Den första datorn, Eniac (1946), var dock enorm och kunde bara utföra enkla aritmetiska operationer. Resultatet fick vänta i flera dagar.

Vi kan också göra visuella tal med våra nära och kära när som helst och var som helst. Vi kan läsa och skicka våra brev över internet. Vi behöver inte paper och kuvert med frimärken.

Vi kan göra många olika aktiviteter med våra mobiltelefoner. T.ex. kan vi läsa tidningar, lyssna på musik, köpa allt från var som helst i världen, spela dataspel, handla på aktiemarknaden, använda sociala medier och betala parkeringsavgifter.Vi kan göra våra banktransaktioner utan att gå till banken. Vi kan prata med någon som inte talar vårt språk utan en översättare. Vi kan åka med buss och taxi utan förare.

Digitaliseringen får en kraftig påverkan på arbetsmarknaden. Med användning av ökande robotteknologi i produktion krävs mindre arbetskraft.

Stefan Fölster, Profefessor, KTH Royal Institute of Technology skriver i sin bok Robotrevolutionen – Sverige i den nya maskinåldern (2015) att ”Hela 53 procent av jobben vi har idag kommer då att vara uppätna av automatisering och robotisering”.

Roboterna har redan börjat göra jobb som polis, lärare, sjuksköterskor och läkare i vissa länder.

Jag är en bankman. Jag måste anpassa mig teknologin också. Jag måste använda de tekniska utvecklingarna inom mitt yrke.

Vi måste anpassa sig till den digitala tidsåldern även om det är svårt för oss.

Adnan Gündogdu
09/2019 SVA 1
Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top