Vill du lösa framtidens samhällsutmaningar? Gillar du teknik? Då är det kanske ingenjör du ska bli. Sök Tekniksprånget och testa livet som ingenjör under fyra månader och få betalt.
Behovet av ingenjörer ökar. Problemet är att många av dagens ingenjörer snart kommer att gå i pension samtidigt som få ungdomar väljer tekniska utbildningar på högskolor och universitet.
För att öka intresset för ingenjörsyrket bland unga driver Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av regeringen det nationella praktikprogrammet Tekniksprånget. Där får personer under 21 år som gått naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet praktisera på en kvalificerad ingenjörsarbetsplats. Praktikperioden är fyra månader och med en månadslön på 15 500 kronor.
200 arbetsgivare medverkar
Nu är det dags igen att söka till höstens praktikomgång. Den 16 maj stänger Tekniksprånget sin ansökningsportal.
– Vi har i dag över 200 medverkande arbetsgivare som erbjuder praktik på sammanlagt 150 olika orter, säger Helena Gyrulf, verksamhetschef för Tekniksprånget.
Sedan starten hösten 2012 har cirka 19 000 ungdomar sökt en praktikplats och 4500 har antagits för praktik. Hälften av dem som har genomfört praktiken är unga kvinnor.
Alla är vinnare
Att praktikprogrammet blivit så populärt bland både unga och arbetsgivare är Helena Gyrulf övertygad om beror på att alla är vinnare i samarbetet.
– Arbetsgivarna får möjlighet att visa sina verksamheter för ungdomar och bidra till att stärka tillgången till kompetens på sikt. Ungdomarna får värdefull arbetslivserfarenhet och ökat intresse för yrket. Åtta av tio praktikanter går vidare till ingenjörsstudier, säger hon.
Sök till Tekniksprånget
Tekniksprånget genomförs höst och vår. Ansökan för hösten 2020 är öppen mellan 16 april och 16 maj. Praktiken börjar i augusti 2020 och alla praktiserar i fyra månader. Du ser vilka arbetsgivare som erbjuder praktik och var i landet de tar emot praktikanter när du går in på ansökningsportalen på www.tekniksprånget.se.
Tekniksprånget och coronavirusetTekniksprånget följer myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen. Personer som praktiserar genom Tekniksprånget ska följa arbetsgivarnas riktlinjer och förhållningssätt. Arbetsgivare som rekryterar praktikanter under perioden då risken för smittspridning är hög rekommenderas att hålla intervjuer på distans.