Snabbare väg till utbildning

0
 
İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİNE SONRADAN ADAPTASYON İÇİN
PRATİK BİLGİLER
     12-16 YAŞ GRUBU
        Kendi yaş grubuna göre bir sınıfa yerleştirilir. Sınıfta kalma diye bir şey yoktur. Her yıl karne alır. Not sistemi A-B-C-D-E olarak belirlenir. A en iyi E geçer nottur. F başarısız demektir.
        9. sınıfta İsveççe, Matematik ve İngilizceden devlet sınavlarına girer. Bunun yanında; meslek lisesine gidecekse en az 9 dersten, normal liseye devam etmek isterse 12 dersten en az E almış olması gerekir. Not ortalamasının yüksek oluşu gideceği lisenin kalitesini belirlemede önemli rol oynar.
        9. sınıfta İsveççe, Matematik ve İngilizceden (nationella prov)devlet sınavında geçerli not alamayan (E)alamayan öğrenci lise bünyesinde "introduction" denen hazırlık sınıfında hazırlık okuyarak istediği lise müfredatına gitmek için notlarını yükseltme şansı elde eder. Ortaokulda sınıf tekrarı yoktur. Hazırlık  (İntroduction) sınıfı sadece yabancılardan oluşmaz, İsveçli öğrencilerden de başarılı olamayanlar bu sınıfta hazırlık okurlar, ama çoğunluk yabancılardır. Bu sınıfı bir yılda tamamlamak mümkün olduğu gibi birkaç yılda tamamlayan öğrencilerde az değildir.
        16-20 YAŞ GRUBU-LİSE OKUYANLAR
        "Introduction" hazırlık sınıfına alınır. İsveççe, Matematik ve İngilizceden devlet sınavlarından geçmesi gerekir. Bunun yanında bir meslek lisesine gidebilmek için en az 9, normal bir liseye gidebilmek için en az 12 dersten geçer not almış olması gerekir. Bir nevi ortaokul bitirme sınavına tabi tutulur. Daha sonra lisede okuduğu sınıfına göre sınıf atlama veya tekrar okuma konusu öğrenci-veli ile okul arasında görüşülür. Genellikle lisenin tamamını tekrar okumasının hem dil eğitimi hem de iyi bir ünv gitme şansını yakalama adına daha verimli olacağı söylenir. Öğrencinin kapasitesine göre bu durum değişiklik arz edebilir.
        2 -3 veya 4 yıl lise okur. Lisede birçok farklı bölüm vardır. Sözel, sayısal vs gibi. Birini tercih eder. Her yıl tüm derslerden normal sınavlar olurken. 3 ana dersten devlet sınavları olmaya devam eder.
        Lise son sınıfta tüm notları toplam 22,5 olarak bir kat sayı sistemi ile yüksekokul puanına çevrilir. 3 yıllık lise notlarının ortalamasına göre bu puanla üniversite ve bölüm belirler. Her yıl güz ve bahar dönemi olmak üzere (högskoleprovet)  düzenlenir. Notlarını yükseltmek isteyen öğrenciler 450kr ödeyerek katılabilir.
        https://www.studentum.se/bli-student/snittbetyg/
        Bu siteden nasıl hesaplandığını ve aldığı derslerin notlarını girerek puanlarını hesaplayıp toplam kaç puanı olduğunu görebilir.
        https://www.xn--antagningspong-hib.se/ sitesinden girerek hangi bölüm kaç puanla kaç öğrenci alıyor görebilir.
        https://www.uhr.se/studier-och-antagning/Antagningsstatistik/soka-antagningsstatistik/
        Sitesinden üniversiteler ve kabul şartlarını görmek mümkündür. Okuduğunuz lise  müfredat türü ve puanlarınız girmek istediğiniz bölümlerde kilit rol oynar.  Bu nedenle lise 2. Sınıfta bölüm tercihi önem arzetmektedir.
        https://www.gymnasieguiden.se/gymnasieprogram  bu siteden lise türleri ve okutulan  proğramları görebilirsiniz.
        Son sınıfta https://www.antagning.se/se/start   personnummer ile üye olunduğu takdirde aldığı tüm eğitimler ve puanlar otomatik olarak sistemde karşısına çıkar. Burası öğrenci seçme ve yerleştirme birimidir. Buradan üniversitelere başvurular yapılır.

20 YAŞ ÜZERİ VE LİSE EĞİTİMİ OLMAYANLAR
Komvux veya vuxenutbildningen denilen yetişkinler için eğitim okullarında gündüzlü veya uzaktan eğitim alarak istediği lise programı tamamlayabilir. Herhangi bir meslek eğitimi alabilmek için (lise düzeyinde) almak istediği eğitimin gereksinimlerine bakarak sadece birkaç ders alıp direk mesleki eğitime geçebilir. Örnek: Elektrik bölümü (1,5 yıl) okumak isteyen biri için ön şart Matematik-1, Svenska SVA-1 ve Engelska 5 alması bu eğitime başlaması için yeterlidir. Diğer dersleri okumuş olması gerekmez. Aşağıdaki linkten istenilen meslek eğitimleri ve gereksinimleri görülebilir. https://www.yrkesutbildningar.se/skola/teknikutbildarna/installationselektriker-120308

        LİSE MEZUNLARI
        İlk işlem denklik başvurusu yapabilmek için ; Lise diploması ve transkript'i İngilizceye veya İsveççeye çevirtip hazır etmektir. Bu aşamadan sonra zaman kaybetmeden  https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/enic-naric-sverige/bedomningsprocessen/   sitesine pdf olarak orijinal ve tercümelerini sisteme yükleyerek denklik başvurusu yapmaktır. Bu işlem ortalama 6 ay sürecektir. İhtiyaç halinde belgelerin orijinallerinide istemeleri söz konusu olduğundan tüm belgelerin orijinallerini yanınızda bulundurmakta fayda olduğunu gözden kaçırmayın.
        Not: Bu belgelerden herhangi birine ulaşamıyorsanız uhr nin web sitesinde bir form doldurarak yine de denklik başvurusu yapmanıza olanak sağlanıyor. (https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se/bedomning/ansokningblanketter/blankett-beskrivning-av-utlandsk-utbildning_sv.pdf)
        Herhangi bir meslek yüksek okulu  (https://www.yrkeshogskolan.se/)  veya üniversite bölümü okumayı hedefliyorsanız lise diplomanızın denkliği ile beraber genelde;
        İsveççe: SVA 3 veya eşdeğer bir belge ve Engelska 5 veya 6 gerekecek.
        Almayı düşündüğünüz eğitimlerin gereksinim duyduğu (Behörighet) dersler veya eğitimleri iyi takip etmelisiniz. Örnek: Förskollärarprogrammet  

Behörighet: Engelska B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A. Eller: Engelska 6, Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 6 a/A6 a)

        Türkiye’de okutulan İngilizce yeterli görülmediğinden lise diploma denkliği alabilmeniz için ya komvux (yetişkinler okulu) bünyesinde ENGELSKA 6 okuyup belgesini almanızı, ya da İngilizce 6 eş değer nitelikte uluslararası geçerli bir belge sunmanız gerekecektir.
        UHR denkliğinizle beraber lise orijinal diploma-transkript ve tercümelerini pdf olarak antagning sitesine yükleyerek istediğiniz kurslar,  meslek yüksek okulu veya üniversite bölümüne başvuru yapabilirsiniz.
        OBS! Unutmayın bu siteye yüklediğiniz belgeyi geri silemez, değişiklik yapamazsınız.
         https://www.antagning.se/se/start  sitesine üye olarak herhangi bir bölüme göstermelikte olsa  kayıt isteği gönderince sistem size yurt dışından getirdiğiniz tüm belge ve diplomalarınızı pdf olarak yüklemenizi talep ediyor. İsveç’te aldığınız tüm eğitimlerin oraya otomatik olarak düştüğünden başka bir işlem yapmanız gerekmemektedir. Yurt dışından aldığınız eğitimler ve İsveç’te aldığınız eğitimler burada İsveç sisteminde tanımlanmış olarak burada gözüküyor. Şimdi bir sonraki etaba geçebilirsiniz: Okuduğunuz lise türüne ve aldığınız derslere göre üniversite ve yüksekokullardan bir bölüm seçebilir ve eğitim hayatınıza devam edebilirsiniz.
        İsveçte de okunan lise türü ve programı okumak istediğiniz bölüm seçerken önemli rol oynamaktadır. Sözel mezunları daha çok sözel bölümlere, sayısal mezunları sayısal bölümlere gidebilmektedirler. Sözel okuyup sayısal bir bölüm tercihi durumunda o bölümün gereksinim duyduğu sayısal dersleri sonradan tamamlayıp gitmekte mümkün olabilmektedir. Artık tüm kayıt işlemleri ve takibini antagning sitesinden takip edebilirsiniz.
        UHR- YÖK
        Antagning.se: ÖSYM
        https://www.studentum.se/bli-student/snittbetyg/
        Bu siteden lise puanları nasıl hesaplandığını ve alınan derslerin notlarını girerek puanlarını hesaplayıp toplam kaç puanı olduğunu görebilir.
        https://www.xn--antagningspong-hib.se/ sitesinden girerek hangi bölüm kaç puanla kaç öğrenci alıyor görebilir ve başvuru yapabilirsiniz.
        https://www.uhr.se/studier-och-antagning/Antagningsstatistik/soka-antagningsstatistik/
        Sitesinden üniversiteler ve kabul şartlarını görmek mümkündür.
NOT: UHR den alınan denklik tek başına hiçbir şey ifade etmez. Asıl olan antagning.se sitesinde sistemin sizin eğitimlerinizi tanımlayıp İsveç sisteminde neye tekabül ettiğini belirliyor olmasıdır.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI-MASTIR-DOKTORA KARİYERİ OLANLAR
UHR- YÖK
Antagning.se: ÖSYM  
UHR- eğitim aldığınız kurumla irtibata geçip gerçekten böyle bir eğitim alıp almadığınızı, eğitim aldığınız üniversitenin uluslararası geçerliliği vs gibi bir çok kritere göre bir araştırma yapar ve denklik verir.
1.     Bu aşamadan sonra antagning sitesine belgelerinizi yükledikten sonra bir değerlendirme yapılır ve  İsveç eğitim sisteminde neye tekabül ettiğini saptar ve sizi sistemine kaydeder. O nedenle UHR denkliği iş verene gösterme adına bir prestij olmakla beraber kendi alanınızda kariyerinize devam etmek için antagning üzerinden işlemlere devam  etmelisiniz.
2.      UHR ve Antagning.se uluslararası öğrencilerede açık olduğundan her ikisinde de işlem yapmak için personnummer zorunlu değildir.
Bu bilgiler ışığında atılması gereken adımlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.
3.     Lise diplomanız dahil tüm diplomalarınız ve transkriptlerinizi (UHR İngilizce,Fransızca, almanca, İspanyolca ve Norveççe dillerinde olan dökümanları tercüme etmeniz gerekmiyor.)Bunların dışında bir dilde ise  İsveççe veya İngilizceye tercüme ettirerek pdf formatında denklik başvurusu için hazır etmelisiniz.
Not: Bu belgelerden herhangi birine ulaşamıyorsanız uhr nin web sitesinde bir form doldurarak yine de denklik başvurusu yapmanıza olanak sağlanıyor. (https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se/bedomning/ansokningblanketter/blankett-beskrivning-av-utlandsk-utbildning_sv.pdf)

4.     Akabinde vakit kaybetmeden her birini ayrı ayrı https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/enic-naric-sverige/bedomningsprocessen/  sitesine yükleyerek denklik başvurunuzu yapmalısınız.  Her bir diploma ayrı ayrı işleme tabi tutulacağından her biri için ayrı ayrı ön görülen süre 6 aydır.  O nedenle öncelik sırasını kendiniz belirleyebilir veya hazır olandan başlayabilirsiniz. İhtiyaç halinde belgelerin orijinallerini de istemeleri söz konusu olduğundan tüm belgelerin orijinallerini yanınızda bulundurmakta fayda olduğunu unutmayınız.

5.     Kendi alanınızda bir şeyler yapma, eğitiminize, akademik kariyerinize devam etmek istiyorsanız sizden de öncelikli istenen şey; İsveççe: SVA 3 veya eş değer bir belge, Engelska 6 olacaktır. Akabinde alanınızla ilgili tamamlayıcı eğitimler almak veya ön görülen sınavlara girmek üzere kendi alanınızdaki gereksinimleri takip edip onları tamamlamanız istenecektir. Eğer öğretmen iseniz skolverket, doktor iseniz; Socialstyrelsen eller landsting gibi ilgili alanlardan detaylı bilgiye ulaşabilir ve yolunuza devam edebilirsiniz.

  1. SVA 3 veya eş değer bir belge ve Engelska 6 kurslarını tamamladıktan sonra UHR denkliğinizle beraber tüm orijinal diploma-transkript ve tercümelerini pdf olarak antagning sitesine yükleme ve İsveç yükseköğretim sisteminde tanımlamaya geçebilirsiniz.
Obs! Unutmayın bu siteye yüklediğiniz belgeyi geri silemez, değişiklik yapamazsınız.
https://www.antagning.se/se/start  sitesine (logga in) hesap oluşturmalısınız. İlk olarak herhangi bir kurs veya eğitim programına kayıt isteği gönderince (istek gönderdiğiniz eğitimi almak zorunda değilsiniz. Sadece sisteme belge yükleyebilmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.) Sistem size yurt dışından getirdiğiniz tüm belge ve diplomalarınızı pdf olarak  “Meriter” bölümüne “uppladda dokument” yüklemenize olanak sağlayacaktır. İsveç’te aldığınız tüm eğitimlerin oraya otomatik olarak düştüğünden onlarla ilgili ayriyeten bir işlem yapmanız gerekmemektedir. Akabinde sistem sizin pdf olarak yüklediğiniz tüm belgeleri inceleyip İsveç sistemine dönüştürecektir. Diplomalarınız İsveç eğitim sisteminde neye tekabül ettiği saptanarak, eksik görülen dersler (krediler) size bildirilecek ve bunları tamamlamanız durumunda diplomanız tam tanınmış olacaktır. Bu aşamadan sonra istediğiniz eğitim programlarına antagning üzerinde kayıt olabilirsiniz. İş başvurularında burada tanımlanan eğitim durumunuzu gösteren belgelerin çıktısını alıp kullanabilirsiniz.  
7.     Varsa diğer başarı belgeleri, iş tecrübeleri ve sertifikaları da antagning sitesine yüklemeniz sizin lehinize olacaktır.
8.     Eğer kendi alanınızın dışında bir eğitim/kurs almayı düşünüyor iseniz. Bu durumda lise mezunu sayılıyorsunuz. Lise mezunu için yukarda belirtilen tüm hususlar sizin içinde geçerli olacaktır. Sisteme yüklediğiniz, tanımlanmış tüm belgeleri bu aşamaların tamamında kullanabilirsiniz. Örnek: Engelska 6 yurt dışından aldığınız belgeler ile kanıtlandıysa, tekrar almanız gerekmeyecektir.
9.     Antagning.se de bası şeyler gözden kaçabilir, hak ettiğiniz  notun verilmediğini düşünüyorsanız, kontakt kısmından mail veya telefon yoluyla irtibata geçmelisiniz.
10.  Güz dönemi için kayıt tarihleri genelde 15 Mart-15-Nisan, Bahar dönemi için 15 Ekim-15 Kasım gibidir. Bu tarihler değişiklik arz edebilir. 

Snabbare Integration

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top