Efter uppehållstillstånd generella processer(på Turkiska)

0


OTURUM İZNİ SONRASI İŞLEMLER

1. Oturum izni çıkıp çıkmadığını LMA karttaki numaranız ile sonucu, Migratiosverket'in şu adresinden kontrol edebilirsiniz.

2. Beslut Fattat yazılı ise avukatınız Migrationsverket’ i arayıp aynı gün sonucu öğrenebilir. Üç gün içinde avukatınıza karar ve gerekçesi gönderiliyor ve avukatınızdan maille kararı isteyebilirsiniz ve çıktısını alabilirsiniz.

3. Kararın yüzünüze tebliğ edilmesi için adresinize bir davet mektubu gelecek. Kararın tebliğ edileceği tarihten bir gün önce Kungsholmen Skattaverket’e gidip Personnummer başvurusu için (sadece annebaba) ilgili formlar (4 sayfa) oradaki personelin yardımıyla doldurulup çıktısı alınmalı !!! ve ilgili personelden kararınızın tebliğ edileceği saatten 3 saat sonrasına personnummer başvurusu için randevu  aldırmayı unutmamalı!!!
Tebliğ için görüşmeye giderken yanınızda (pasaportunuzun fotokopisi, çocukların TC kimlikleri, evlilik cüzdanınız) olmalı. Karar tebliğinden hemen sonra Kungsholmen Skattaverket’e bir gün önce aldığınız randevu saatinde gitmelisiniz. Tüm aile bireyleri hazır, oturum izni kararınız, oturum izni kartlarınız, (upphållstillstånd) , TC kimlikler, evlilik cüzdanları varsa doğum belgeleri yanınızda olmalı!!!. Başvuruyu alan personelden “ ID kort ödeme makbuzu” istemeyi unutmamalı!!! 13 yaş ve üzerinde kaç kişi var ise o adette istenmeli!!!

4. Personnummer başvurusu yaptıktan (başvuru yaptığınızda anne ve babaya kaşeli olarak doldurulan formun ilk sayfası veriliyor ) hemen sonra ID - Kort için ( Stockholm) şu linkden randevu alınmalı. Bir kişi en fazla 3 aktif randevu alabiliyor. Personnummer başvuru tarihinden itibaren 5 iş günü sonrasından itibaren Baba arka arkaya 3 farklı güne ID kort başvurusu için randevu alabilir. Anne de Baba’yı takip eden günlere 3 farklı randevu alabilir. Fazla randevu alınmasının bir mahsuru yok diğer yapılacak işlemlerin hızlı ilerlemesine katkısı var. Çünkü personnummerlerin ne zaman geleceği belli değil. 13 yaş üzeri her birey için 400 kr ödeme yapılmalı!!!
Personnummer başvurusunda aldığınız ID kort ödeme makbuzu ile Forexbank’ta kişi başı 50 kron komisyon vererek kart bedellerini ödeyebilirsiniz. ( Tahsilat dekontlarını saklayın hem ID kort başvurusunda hem de ileri de Sosyal’e başvuru yapacaksanız (ödediğiniz bedelleri geri almak imkanı var) önemli!!! Personnummer gelmeden ödeme yapmayınız!!! ID kart başvurusunda fotoğraf çekimi yapılıyor ve oturum izni kararınızın ilk sayfası , uppehållstillstånd kartlarınız ve kart bedeli tahsilat makbuzları yanınızda olmalı. Başvuruda hangi Skattaverket’ten alacağınızı soruyorlar evinize en yakın olanı tercih edebilirsiniz.
ID kort hazır olunca size SMS gelecek. Başvuruda size verilen fotoğraflı tek sayfalık form ile birlikte gidip randevusuz !!! alabilirsiniz.13 yaş ve 18 yaş altındaki çocuklar bizzat kendisi gitmeli !!! Anne babaya vermiyorlar.

5. Personnummerler posta ile adresinize geliyor ve gelir gelmez (sadece anne ve baba) Sundyberg Skattaverket’e (elemanlar fazla ve ilgili/bilgili ) gidip Försäkringskassan’ a üye olmalısınız. Bilgisayar ekranında personel yardımcı oluyor 4 sayfalık bir form dolduracaksınız. 4. sayfa da EU Kort istiyorum yazarsınız. EU kort 3 yıl geçerli ücretsiz bir kart olup, Schengen bölgesindeki seyahatlerde herhangi bir sağlık probleminde devreye giriyor. Dolduracağınız 4 sayfalık formun adı Uppgifter för utredning av försäkringstillhörighet.

6. Personnummerler geldikten sonra ID kort işlemler devam ederken hemen Resedokumet parmak izi ve fotoğraf çekimi için başvuru yapabilirsiniz.
Randevu tarihinde tüm aile fertleri hazır olmalı!!!. Aşağıdaki randevu linkinde aynı sayfada (Hämtafeämlingspass eller resedokumet) seçilerek resedokumet teslim almak için randevu tarihi de alınmalı!!! Teslim alma randevusu parmak izi başvurusu tarihinden sonra en erken 2 veya 3 hafta sonrasına olmalı. Herhangi bir ihtimale karşı farklı tarihler de (teslim almak için) farklı telefon ve farklı mail adresi girerek tedbiren alternatif bir randevu alınmalı belki resedokumetlerin gelmesi gecikebilir. Her bir telefon ve her bir mail adresine sadece bir aktif randevu alabilirsiniz. Parmak izi nerede verilmiş ise teslim alma randevusu da aynı yerden alınmalı!!!! Sundyberg’ den verilen parmak izinin teslim alma yeri de Sundyberg olmalı!!! Resedokument hazır olunca adresinize bir bildiri gelecek onunla birlikte uppehållstillstånd kartlarınız çıkmışsa ID kartlarınız yanınızda olmalı!!!! Teslim alacağınız tarihte Migrationsverket’ te sadece kredi kartı ile kişi başı 350 kron resedokumet bedeli alınmaktadır. Bu tahsilat makbuzunu saklamanıza gerek yok Sosyal bunu karşılamıyor zorunlu bir evrak (yaşamsal) olmadığı için!!! (Lämna fingeravtryckoch bli fotograferad için randevu alınmalı!!!!

7. Personnummerler gelir gelmez (5 ve 6 numaralı işlemleri yaparken 7 numaralı işlemi de aynı anda yapabilirsiniz bunlar size işlemlerin kısa zamanda bitmesini sağlar.) Anne ve baba adresinize en yakın yetkili (bazıları yetkisiz) Arbetsförmedligen’e oturum kararınızın ilk sayfası ve oturum kartları ile birlikte gidip Etablering Programına kayıt yaptırmalısınız. Yetkiliden Etablering Proğramı için tarih ve saat öğrenmelisiniz .Belirtilen tarihte ve saatte orada olunmalı ve anne - baba birlikte gitmeli!!!

8. Etablering Proğramında tercüman ayarlanıyor ve kısa kısa bilgilendirmeler yapılıyor . Aynı gün anne ve babaya “Etableringsintyg” belgesi veriliyor. Evrakta yazan tarih itibariyle günlük olarak 231 kron yardım almaya hak kazanıyorsunuz. Verilen o evrak banka hesabı açmak için çok önemli!!! Etablering Proğramından sonraki iki ay içinde her kişiye özel Handläggare atanacak . Atama yapıldığı gün günlük yardımınız 308 kron olacak. Handläggare sizin 2 yıl boyunca danışmanınız olacak . Atama yapıldığında ilk toplantıya tüm aldığınız eğitim ve sertifikaları, üniversite diploması ve transkripti, UHR’den almış iseniz diploma denkliğinizi, mesleki belgeleriniz var ise onları, İsveççe hazırlanmış CV’ nizi götürmemiz sizlere faydalı olacağı kanaatindeyim.

9. Tüm bu işlemler olurken evinize en yakın veya belediyenizce ödemesi kabul edilen en yakın bir SFI merkezine gidip kayıt yaptırmalısınız. Zaten size Etablering Proğramı’da kayıt olup olmadığınız sorulacaktır. SFI’de günlük yoklama yapılıp Arbetsförmedligen’e bildirilmektedir.İzinsiz ve mazeretsiz gitmediğiniz günler için ödeme alamazsınız!!!

10. Tüm bu işlemler devam ederken ( 5-6-7-8-9 numaralı işlemler ) ID kort beklerken veya alınır alınmaz hemen adresinize en yakın Handelsbanken’ e gidip hesap açtırmak için başvuru formu alıp ( İngilizce veya İsveççe) doldurup hazır bulundurmalısınız .

11. ID kort alır almaz kartınız ile birlikte Etablering Proğramında size verilen (231 kron ödeme yapılacağına dair evrak ) ve doldurmuş olduğunuz başvuru formunu görevliye teslim edip rica edip param yok Försäkringkassan’ a ve / veya Sosyal’ e başvuru yapacağınızı söylerseniz hesap açma için erkene randevu alabilirsiniz hatta ve hatta aynı gün bile hesap açtırabilirsiniz. Hesap açtırırken 16 yaşında ve/veya 18 yaşın altında olan çocuğunuz da yanınızda olsun hepsi birden açılmış olur .MasterCard ve inloggninskort isteyin. Bankada iken anında Handelsbanken’nin aplikasyonunu indirip görevlinin o anda size vereceği şifre ile hesabınıza girip bakabilirsiniz. O şifreyi kesinlikle unutmayın!!!! Hesap açtırdıktan sonra hesabınızın size ait olduğuna dair hesap bilgisi evrağı isteyin. Hesap açtıktan sonra 2-3 gün sonra adresinize MasterCard ve inloggninskort gelecek. Hemen bankanın aplikasyonunu açıp MasterCard’ınızı aktifleştirmelisiniz sisteme girince kart yazan yeri tıklarsınız ve aktifleştirmek için zaten sistem yönlendiriyor . Bu işlemi kart gelir gelmez yapmalısınız ki banka size MasterCard’ ın şifresini adresinize 2- 3 gün içinde gönderecektir. Kart şifresi gelir gelmez ( inloggninskort, ID kort MasterCard yanınızda olmalı ve cep telefonunuza Bank ID ve Swish aplikasyonlarını indirmiş olarak hemen Handelsbanken’ e gidip Bank ID ve Swish’ i yetkiliden yardım alarak kurulumları gerçekleştirmelisiniz.

12. Banka hesabı açılır açılmaz kartları ve şifreleri beklerken aynı zamanda Anne- baba birlikte Försäkringskassan’a giderek şunlara başvuru yapabilirsiniz. Eğer kira kontratlı bir evde oturuyorsanız
a) Bostadsbidrag ( kira kontratının fotokopisini alıyorlar )
b) Barnbidrag birden fazla çocuklu aileler için formun adı ( Barnbidrag och eventuelt flerbarnstillägg)
c) Etableringstillägg ( Etablering Proğramında verilen kağıt yanınızda olmalı!!!)
d) Föräldrapenning ( 8 yaşından küçük çocuğunuz var ise hafta sonu bakım yardımı) Tüm bu yardımlara hesapların takibi ve kirayı tek elden ödeme kolaylığı açısından annenin veya babanın tek bir hesabını yazabilirsiniz . Yardımlar tek hesapta toplanmış ve takibi kolay olmuş olur.

13. Etaplering Proğramını takip eden ayın ( hangi ay yaptı iseniz bir sonraki ay) 7 sine kadar cep telefonunuza yüklemiş olduğunuz Försäkringkassan.se adresinden Etableringsersättning yardımına başvuru yapmalısınız hem siz hem de eşiniz için ayrı ayrı. Bunu yapmadığınız takdirde yardım alamazsınız. Başvurunun yapıldığı ay içinde ayın 26’sında hesabınıza yatacaktır. Bank ID ile Försäkringskassan sitesine girerek adres,telefon ve banka bilgilerini girip güncelleme yapabilirsiniz.

14. Etablering Proğramı’nı takip eden ayın 14’ üne kadar Arbetsförmedligen.se sitesine de giriş yaparak aktivite raporunu doldurmalısınız. Bunu da yapmadığınız zaman yine yardım alamazsınız!!! Hem size hem eşinize ayrı ayrı yapmalısınız.

**Sosyal Başvuru İşlemleri**

Eğer kontratlı evde oturuyorsanız ev sahibiniz ile görüşüp yeni tarihli bir kira kontratı hazırlayınız yada yeni bir kontratlı ev buldu iseniz !!!
Migrationsverket’in yardımının bittiği gün bağlı olduğunuz veya taşınacağınız Belediye’nin Sosyal’ine telefonla başvuru yapmalısınız onlar da kayda alıp size tercüman eşliğinde telekonferansla uzun uzun soru sorarak başvurunuzu almaktalar . Sonra sizin adresinize başvuru formu ve istenilen evraklar listesi ile birlikte yüz yüze görüşmek üzere randevu vermekteler . Bazen önce eve gelip sonra yüz yüze veya tam tersi önce yüz yüze sonra eve gelmektedirler. Belediyelerin farklı uygulamaları var . Birinci el kontrakt, ikinci el kontrakt ve inneboende kontrakt kabül edilmektedir . Belediye’nin sizden isteyeceği evrak listesini aşağıdadır .

1- Kira Kontratı fotokopisi 
2- Oturum İzni karar kağıdı fotokopisi 
3- ID kart ve Uppehållstillstånd
kartların fotokopileri 
4- Önceki yıl çalışanların Skattaverket Deklarasyonu ( alacağınız vergi iadesi
tutarının yazdığı sarı evrak ) 
5- Anne- Baba banka hesap bilgilerinizin fotokopileri
6- Geriye dönük son 4 aylık banka hesap ekstresi
7- Geriye dönük son 3 ayın gelir belgeleri ( Çalıştı iseniz maaş bodroları-Migrationsverket’ ten aldığınız yardımların ekstresi - Skattaverket’ ten iade almış iseniz onun belgesi)
8- Bostadsbidrag-Etableringstillägg-Barnbidrag-Föräldrapenning başvuru evraklarının fotokopileri - Etablering Programı’da sizlere verilen evrak fotokopileri ( 231 kron yazan evrak)
9- SFI’ye gidenlerin yoklama kağıdı
10- Handläggareniz vermiş ise plan kağıdınız
11- Giderlerinizi gösteren belgeler. Kira ödeme belgeniz (bankadan yapılacağı için hesap ekstrenizde var)- ID kort ödeme tahsilat makbuzu-Migrationsverket’in yardımından sonra resmî işlemler için ve kursa gitmekte kullandığınız SL kart ödeme fişi, evinizin elektrik faturası , doktora gitti iseniz fişi,ilaç aldı iseniz fişi, kiralık evinizi sigorta ettirdiyseniz (hemförsäkring) onun belgesi
12- Son 4 ay içinde çalışanların işverenle yaptıkları iş sözleşmesi, Başvuru formu (grundansökan om försörjningsstöd ) ile birlikte (eğer başka evrak istenmemişse) Belediye sizin ailenize kişi sayısına yaşınıza göre aylık geçim standardı belirliyor. Tutacağınız evin kişi sayısına paralel oda sayısı ve büyüklüğü olmalıdır. Normalden büyük olmamalıdır. Mesela Sosyal, 4 kişilik bir aileye 24000 kron belirlemiş ise formda belirttiğiniz hesaba 24.000 in tamamını yatırıyorlar. Gelecek ay yine başvuru yaptığınızda sadece banka hesap ekstresi, (Försäkringskassan’dan yatanyardımları görmek için) doktor -ilaç fişleriniz, elektrik faturanızı teslim ediyorsunuz. Eğer Försäkringskassan’ dan bir miktar yardım yattı ise yatan kadar rakamı 24.000 den düşüp hesabınıza yatırıyorlar . Bir daha ay aynı şekilde. Ne zaman ki tüm yardımlarınız bağlandı ( 3 - 4 ay sürebilir ) sosyal yavaş yavaş devre dışı kalacaktır. Sosyal ile görüşmede taşınmadan önceki eviniz kontratsız ise elden kira verdiğinizi kontratsız ve / veya inneboende kaldığınızı söyleyebilirsiniz. Kira rakamınızı aldığınız yardım ve / veya maaşlı iseniz ona göre sözlü beyanda bulunursunuz. Başvuru anında lise de okuyan / okuyacak çocuğunuz için önceden doldurduğunuz CSN (ansökan om extra tillägg) formunu da Sosyal yerkilisine imzalatmayın unutmayız!!!! Yardım onaylanabilir de onaylanmayabilir de. CSN karar veriyor. Ailenin gelirine aldığı yardım rakamına göre öğrenciye Eylül - Haziran döneminde aylık 855-480-280 farklı tutarlarda karşılıksız ödeme yapıyor.
Bütün bu işlemleri güzel bir şekilde takip ederseniz fazladan (ID kort - Resedokumet teslim randevusu alırsanız işlemleriniz iki aydan önce bitecektir. 

Her işlem biribiri ile bağlantılı olduğundan planlı programlı hareket etmek işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Tüm işlemleri ( Oturum İzni tebliği-Personnummer başvuru - ID kort başvuru teslim alma - Banka hesabı açma- Bank ID -Swish- Försäkringskassan’a kayıt olma- Försäkringskassan’ da tüm yardımların başvurusu-Arbetsförmedligen-Etablering Proğram toplantısı- SFI kayıt - Resedokument başvuru ve teslim- Handläggare atanması- Lise öğrencisi CSN başvuru - Sosyal başvuru ve evrak teslimini 33 günde bitirdim. Allah yâr ve yardımcımız olsun. Bilgiler için dua edin yeter.
    2018-08-20

Adnan Gündogdu




Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top