Loppmarknader

0
Inkomster från loppisar kan vara skattepliktiga. Säljer du dina egna prylar på en loppis ska du skatta för vinsten om den blir större än 50 000 kronor. 

Tre olika typer av inkomster kan vara aktuella vid loppisförsäljningar 
* inkomst av kapital 
* inkomst av tjänst 
* inkomst av näringsverksamhet. 

Inkomst av kapital 
Om du vid enstaka tillfällen enbart säljer dina egna saker som du har haft för personligt bruk ska vinsten från försäljningen beskattas som inkomst av kapital. Du har rätt att göra avdrag för inköpspriset från försäljningssumman för de saker du säljer. Om du inte känner till inköpspriset kan du i stället göra ett schablonavdrag med 25 procent av försäljningssumman. Får du därefter en vinst har du dessutom rätt till ett grundavdrag på 50 000 kronor per år, vilket innebär att om det du tjänat på att sälja dina egna begagnade saker inte uppgår till 50 000 kronor på ett år så behöver du inte skatta för vinsten. Skulle du få en förlust när du drar bort inköpspriset från försäljningssumman är förlusten däremot inte avdragsgill när du säljer personliga tillgångar. 

Inkomst av tjänst 

Om du har en hobby och säljer saker som du själv har tillverkat så beskattas du i inkomstslaget tjänst för den eventuella vinst du gör. I allmänhet betalas inte moms på hobbyverksamhet. 
Inkomst av näringsverksamhet 

Om du mer regelbundet köper in saker för att sälja dem vidare på olika loppisar och andra marknader så kan inkomsten komma att beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Om du bedriver näringsverksamhet är du som regel skyldig att redovisa moms.
Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top