Urvalsregler ska underlätta på arbetsmarknaden

0

 

Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden

Regeringen har beslutat om förordningsändringar inom komvux med anledning av lagändringar som har beslutats genom propositionen Komvux för stärkt kompetensförsörjning. Förändrade urvalsregler och en ny högskoleförberedande examen ska förenkla för både studerande och kommuner.

Den 1 juli 2021 ändras prioriteringsregeln för urval till komvux. Lagändringen innebär att prioritetsgrunden minst utbildning ersätts med störst behov. Nu har regeringen beslutat om urvalsregler för komvux på gymnasial nivå och för komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå som knyter an till denna ändring. Kommunerna får därmed tydliga regler att följa vid bedömningen av vilka som har störst behov av utbildning och som ska prioriteras när ett urval måste göras inom komvux. Syftet med förändringen är bland annat att de som vill läsa på komvux för att ställa om till en annan yrkesbana ska ha möjlighet att göra det i högre utsträckning än i dag. Exempelvis kommer nu en person som har en slutförd teoretisk gymnasieutbildning, men som vill utbilda sig till ett bristyrke ha större chans att göra det inom komvux. Samma urvalsregler kommer även att gälla inom regionalt yrkesvux. 
 
Studerande vid komvux har ofta en brokig utbildningsbakgrund när de påbörjar studier. Med nuvarande regler kan det vara svårt att få ihop kurser till en högskoleförberedande examen eftersom de måste kopplas till ett bestämt program i gymnasieskolan. Därför införs en ny högskoleförberedande examen från komvux som i stället ska vara inriktad mot ett av två studieområden, antingen samhällsvetenskap och humaniora eller naturvetenskap och teknik. Genom ändringen kan en examen samlas ihop av kurser från flera program. 

 De som avslutat komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå ska i stället för ett gymnasiesärskolebevis få ett komvuxbevis. Förändringen hör samman med att särvux upphört som skolform och numera är en del av komvux. Denna förändring tydliggör ytterligare att dessa elever studerar på komvux. 
Genvägar

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top