Förslagen i lagrådsremissen bygger på Migrationskommitténs betänkande. Regeringen föreslår bland annat att uppehållstillstånd som huvudregel ska vara tidsbegränsade samt att permanent uppehållstillstånd tidigast ska kunna beviljas efter att man har haft tidsbegränsat uppehållstillstånd i tre år och endast om vissa särskilda krav är uppfyllda, inklusive ett krav på försörjning. Ett försörjningskrav vid anhöriginvandring införs också.
Regeringen går också vidare med kompletterande förslag som har remitterats separat. I lagrådsremissen gör regeringen bedömningen att barn i och med återgången till utlänningslagen fortsatt bör kunna beviljas uppehållstillstånd enligt bestämmelsen om särskilt ömmande omständigheter. Det föreslås också en möjlighet till uppehållstillstånd av humanitära skäl för vuxna. Den innebär att en vuxen person som vistas i Sverige med uppehållstillstånd och har fått en särskild anknytning till Sverige ska kunna beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.
– Vi ska inte tillbaka till 2015 års migrationslagstiftning. Här säkerställer vi ett regelverk som är långsiktigt hållbart, samtidigt som vi i linje med många av remissynpunkterna ser till att ordningen med tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel inte får orimliga effekter, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
– Migrationslagstiftningen ska vara human, rättssäker och effektiv. Vi lägger därför fram förslaget om en humanitär skyddsgrund som till exempel gör det möjligt för utsatta unga med särskild anknytning till Sverige att få stanna, säger jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering Märta Stenevi.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 20 juli 2021.
Publicerad 08 april 2021