Arbetsrätten reformeras!

0

Nu tas nästa steg mot genomförandet av Januariavtalet med flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Bakgrund
I januariavtalet har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna kommit överens om att arbetsrätten ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar. I januariavtalet är partierna även överens om att ifall parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. 

Svenskt Näringsliv, Förhandlings- och samverkansrådet PTK, Industrifacket Metall och Svenska Kommunalarbetareförbundet har träffat en partsöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd. 

Parternas avsikt har varit att ta ett helhetsgrepp om faktorer som tillsammans kan skapa flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. De har gemensamt begärt att regeringen föreslår lagändringar så att arbetsmarknaden kan reformeras i enlighet med partsöverenskommelsen. Partsöverenskommelsen innehåller bl.a. förslag till ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS), samt införande av ett nytt och parallellt offentligt studiestöd och ett nytt offentligt omställningsstöd till arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal. De tre delarna kompletterar varandra och utgör en helhet. 

Regeringskansliet tillsatte den 11 januari 2021 tre interna bokstavs utredningar med uppgift att lämna förslag till lagändringar så att arbetsmarknaden ska kunna reformeras enligt partsöverenskommelsen. Förslagen, som avses remitteras inom kort, redovisas övergripande nedan. 

Du kan läsa mer! 


Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top