Varak­tigt bosatt i Sverige

3


Varak­tigt bosatt i Sverige 

Om du är medborgare i ett land utanför EU och har bott i Sverige utan avbrott i fem år kan du få ställning som varaktigt bosatt i Sverige. Ställning som varaktigt bosatt innebär att du har vissa rättigheter som en EU-medborgare har och att du har större möjligheter att arbeta, studera eller starta eget företag i ett annat EU-land. 

Krav för att få ställ­ning som varak­tigt bosatt 

För att få ställning som varaktigt bosatt ska du 
  • ha bott i Sverige i fem år utan avbrott 
  • ha haft uppehållstillstånd, eller på annan grund varit lagligen bosatt, i Sverige de senaste fem åren 
  • kunnat försörja dig och din familj. 

Om du är flykting och alternativt skyddsbehövande kan du räkna tiden från den dag då du lämnade in din ansökan om asyl eller om ansökan om ny prövning. 

Om du har haft uppehållstillstånd i Sverige för till exempel studier som inte är på forskarnivå eller för besök får du inte räkna med den tiden. Det beror på att man inte får den typen av tillstånd för att bosätta sig i Sverige, utan för en begränsad tid. Däremot kan till exempel uppehållstillståndstid för arbete, forskning och doktorandstudier, eller vistelse i Sverige med uppehållsrätt räknas med. 

Den som fått uppehållstillstånd i Sverige som övrigt skyddsbehövande kan inte få ställning som varaktigt bosatt. 

Kravet på att du ska kunna försörja dig och din familj innebär att du ska ha en långsiktig försörjningsförmåga. Det räcker inte att ha en tillfällig arbetsinkomst eller tillräckliga tillgångar vid ansökningstillfället. Du måste visa att du kan försörja dig och din familj nu och framåt i tiden med inkomst av varaktig karaktär.

Så ansöker du 

Du fyller i blanketten Ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige, nummer 138011, och skickar in den till Migrationsverket. Observera att alla, även medföljande make/maka/sambo eller barn, måste lämna in en egen ansökan. Varje person som ansöker om ställning som varaktigt bosatt i Sverige prövas individuellt.

Det här ska du skicka med din ansökan 

  • kopior av ditt pass som visar personuppgifter, namnteckning, giltighetstid och om du har tillstånd att bo i andra länder än ditt hemland (läs mer om hur kopiorna ska se ut) 

  • dokument som visar hur du har försörjt dig och din familj. Det kan visas genom till exempel anställningsbevis och de senaste lönespecifikationerna, pensionsutbetalningar, kontoutdrag, inkomstuppgifter från Skatteverket eller uppgift om inkomst från eget företag 

  • dokument som visar kostnad för ditt boende (till exempel hyresavtal, köpekontrakt och uppgifter om din månadskostnad för boendet).

När vi tagit emot din ansökan

Om du får ställning som varaktigt bosatt får du ett uppehållstillståndskort. Kortet är ett bevis på att du har ställning som varaktigt bosatt i Sverige och innehåller bland annat foto på dig och dina fingeravtryck. Du ska därför besöka Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck så snart som möjligt. Det behöver du göra även om du tidigare haft ett uppehållstillståndskort eftersom Migrationsverket inte får spara ditt foto och dina fingeravtryck. Du måste boka tid först. 

Om du inte redan har permanent uppehållstillstånd när du beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige kommer du även att få ett beslut om permanent uppehållstillstånd. Du behöver inte lämna in en särskild ansökan om permanent uppehållstillstånd när du ansöker om ställning som varaktigt bosatt. Om du beviljas både ställning som varaktigt bosatt och permanent uppehållstillstånd kommer du att få två kort, ett uppehållstillståndskort och ett EU-uppehållstillståndskort för varaktigt bosatta.

Efter beslut

Beslutet skickas hem till din adress i Sverige. När uppehållstillståndskortet är klart skickas det hem till dig inom cirka en vecka. 

Om du planerar flytta att till ett annat EU-land är det viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller i just det landet. Det kan du göra genom att till exempel ta kontakt med det aktuella landets ambassad eller motsvarighet till Migrationsverket. 

Ditt permanenta uppehållstillstånd gäller så länge du är bosatt i Sverige. Tänk på att du kan förlora din ställning som varaktigt bosatt i Sverige om du är borta från landet i sex år.

Om Migra­tions­verket avslår din ansökan 
Om du inte får ställning som varaktigt bosatt kan du överklaga beslutet inom tre veckor från den dag du fick beslutet.

Länder som omfattas av direk­tivet om uppe­hålls­till­stånd för varak­tigt bosatta

Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. 

Observera att EU-länderna Danmark och Irland inte omfattas av reglerna för ställning som varaktigt bosatt och att du därför inte har rätt att få uppehållstillstånd i de länderna för att du har ställning som varaktigt bosatt i Sverige. Länken är här.

Türkçe bilgi paylaşımı: VABO (Varaktigt bosatt i Sverige)

Du kan titta på blanketten  som var fylld av Adnan Gündogdu "Ansökan om ställning varaktigt bosatt i Sverige " 







Kategori

Skicka en kommentar

3 Kommentarer
  1. Hej! I "Det här ska du skicka med din ansökan" står att man ska skicka med (utom själva ansökningen) kopior av pass, dokument som visar hur man försörjer sig och dokument som visar kostnad för boendet. På den sista sida i exempeln skriver ni att ni har betalt 1000 sek nånstans. Varför det? Står ju ingenting om betalningen. Mvh/Lenko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avgifter för varaktigt bosatta: https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/EU-EES-medborgare-och-varaktigt-bosatta/Varaktigt-bosatt/Avgifter.html

      Radera
  2. Jaha, tack för svaret. Märkligt att det står ingenting om avgifter även på MV hemsida i respektive avsnitt om hur man ansöker om ställning som varaktigt bosatt.

    SvaraRadera
Skicka en kommentar

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top