Det privata alternativet!
Vill du göra skillnad för dina medmänniskor och samhället?
Vill du arbeta nära med människor i olika åldrar och med olika sociala behov?
Då är detta utbildningen för dig!
Som socialpedagog arbetar du med barn, ungdomar eller vuxna som har svåra problem. En stor del av arbetet sker i den praktiska vardagen där du jobbar ”hands-on” med dina klienter. Du fungerar även som den viktiga länken mellan individen och samhället.
Arbetet handlar mycket om att lyssna på och samtala med dina klienter. Ofta blir du kontaktpersonen för en eller flera personer som du får ett personligt behandlingsansvar för. Som stödperson och rådgivare hjälper och motiverar du dina klienter genom samtal (enskilt eller i grupp) att förändra sin livssituation.
Samarbetet med kommunernas socialsekreterare, andra myndigheter som skola och arbetsförmedling samt med föräldrar och anhöriga är en viktig del av arbetsuppgifterna.
Skillnaden mellan socialpedagog och socionom
Yrket socialpedagog liknar socionomyrket. Skillnaden mellan socionom och socialpedagog är att du genom socionomprogrammet får en akademisk yrkesutbildning i socialt arbete. Socialpedagogprogrammet på högskolenivå leder inte till yrkesexamen utan är en så kallad generell utbildning. Socionomprogrammet är även en termin längre än Socialpedagogprogrammet på högskolenivå.
Olika vägar till samma yrke
Det finns många olika utbildningar och utbildningstyper som leder till yrket socialpedagog och du kan utbilda dig till socialpedagog via folkhögskolor, komvux, YH-utbildningar, universitet, högskolor och fristående utbildningsanordnare. Socialpedagogutbildningen varierar mellan ett till tre år beroende på utbildningstyp och inriktning. Utbildningar till socialpedagog finns både som hel- och deldistansstudier samt heltidsstudier på traditionella skolor. Är du nyfiken på vad arbetsgivarna på din ort har för krav för att kunna få ett arbete fråga gärna dem innan du anmäler dig.
Arbetsmarknaden
Arbetsmarknaden ser mycket god ut då professionell kompetens inom området är eftertraktad och efterfrågas i många sammanhang och antalet yrkesområden där socialpedagoger behövs ökar ständigt. Arbetet är inriktad på socialt stöd och omvårdnad.
Du kan arbeta t.ex. med barn som mår dåligt beroende på svåra uppväxtförhållanden med inslag av våld, övergrepp eller missbruk. HVB hem för ensamkommande flyktingbarn är en vanlig arbetsplats och det har blivit allt vanligare att socialpedagoger ingår i skolornas elevhälsovårdsteam. Som socialpedagog kan du även ansvara för enskilda projekt för utsatta grupper på skolan angående t.ex. mobbning, våld, likabehandlingsfrågor m.m.
Du kan även jobba med personer i eget missbruk eller inom kriminalvården där du hjälper till med samhällskontakter och arbetar för att underlätta återgången till ett stabilt vardagsliv.
Andra arbetsplatser kan vara kvinno- och mansjourer, aktivitetshus, familjehem, Socialnämnden, ideella organisationer och föreningar och ungdomsgårdar.
För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar krävs det att du har ett rent belastningsregister. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
För att få delta i utbildningen krävs följande:
Lägst godkänt betyg i:
Svenska A/ Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Du ska vara 18 år fyllda (eller med vårdnadshavares samtycke till utbildning av minderårig).
Du ska ha god självkännedom.
Du ska vara vid god psykisk form.
Du måste ha dator- och internetåtkomst för att kunna studera.
Du ska kunna öppna och hantera filer i Word, Excel, Powerpoint samt PDF.