Låt mig berätta vad jag gjorde i 6 år i Sverige!

0

 


Jag kom verkligen inte frivilligt till Sverige. Men, jag vill inte vara en armprotes – utan en naturlig, kroppslig arm och en verklig del av det svenska samhället. 

Mitt namn är Adnan Gündogdu. Jag har bott i Sverige i 6 år. Jag studerade offentlig förvaltning för Statsvetenskapliga Institutionen vid Istanbuls universitet. Jag arbetade på två banker i 15 år i Turkiet. I Antalya och Istanbul arbetade jag som bankdirektör i 4 år. 

Det inträffade ett militärt kuppförsök i Turkiet  den 15: e juli 2016. Regeringen stängde Bank Asya där det fanns 5000 anställda. Mina gamla arbetskamrater på Bank Asya arresterades efter det militära kuppförsöket. Det var en dålig dag i mitt liv. 

Jag flydde från Istanbul till Hong Kong som var viseringsfritt den 23: e juli 2016. I Hongkong väntade och följde jag Turkiet för en månad. Jag pratade med mina vänner så hade de sagt "Turkiet är inte bra och katastrof nu. Kom inte!" Jag hade besökt Sveriges generalkonsulat till Hong Kong den 19: e augusti 2016 för att komma till Sverige. Gunilla Rödström kunde inte hjälpa mig eftersom jag inte hade Schengen visum. 23 augusti 2016 åkte jag till Kiev. Jag väntade 3,5 månader i Kiev och tog Schengen visum. 2016-12-9 åkte jag från Kiev till Grekland och jag väntade en natt på flygplatsen. 2016-12-10 åkte jag från Grekland till Stockholm. 

Jag blev asylsökande 2016-12-12. Det var den värsta dagen i mitt liv och jag hade gråtit under en intervju. I Stockholm väntade jag som asylsökande i 18 månader. Jag kunde inte börja på SFI eftersom jag inte hade personnummer. 

Det är Sveriges misstag, inte mitt misstag! Regeringen måste ändra den gamla regeln! 

2018-06-29 fick jag treårigt tillfälligt uppehållstillstånd. Därefter hade jag deltagit etableringsprogrammet i två år och studerat svenska kurs i 18 månader. Jag hade gjort 6 månader på heltid praktik på Nordea i Solna under etableringsprogrammet. 

Efter 91 dagar från när jag fick mitt personnummer hade jag fått mitt svenskt körkort. (2018-10-16) 

Det var genom kontakterna i det turkiska och kurdiska flyktingnätverket som idén till Snabbare Integration föddes. Det började med att en kompis frågade hur man får körkort i Sverige. Jag hade just klarat körkortsprovet och bestämde mig för att dela informationen till alla i en WhatsApp-grupp. Hittills har jag hjälpt 35 personer att ta körkort. Under två år spred jag informationen vidare till mina turkiska och kurdiska vänner. Men i februari 2020 bestämde jag mig för att starta en facebook sida och i april en hemsida, för att även nå ut till andra nyanlända. Jag tycker mycket om att hjälpa andra. Jag startade en webbsida för att bidra till en snabbare integration av nyanlända i Sverige. 

Jag har skrivit tre olika projekt: 

 • Digital vän (Pågår) 
 • Snabbare Mentor (Pågår) 
 • Snabbare Integration Programmet. ( Det är mitt största projekt och jag söker nu efter samarbetspartners.

När jag anlände till Sverige som nyanländ så gick genom alla olika processer för att integrera mig i det svenska samhället. Jag har mött på många olika problem på vägen in till samhället. Därför föreslår jag ett program som kallas ”Snabbare Integration Programmet” som Riksdagen ska utföra. Jag har själv erfarenhet av olika lösningar för att snabbare integrera människor i det svenska samhället. Jag har även jobbat mycket med hemsida och Facebook där jag har hjälpt människor med information för att integrera sig i det svenska samhället. 

Jag jobbade som verksamhetsutvecklare mellan den 19: e oktober 2020 och den 30: e augusti 2021 på ABF. Jag började på Finopti den 31: a augusti 2021. Jag jobbar igen på bank och finansbranschen där jag hade jobbat i 15 år i Turkiet. Jag hjälper till bostadsrättsföreningar och gör mitt yttersta på jobbet.

Många frivilliga medlemmar av Gülen Rörelsen har kommit till Sverige under de senaste sex åren. De har visat framgångsrika exempel för att integrera snabbt i det svenska samhället. Vi var cirka 4 000 som inte kunde stanna i Turkiet och som hamnade i Sverige. Många var lärare och andra akademiker. 

Jag som volontär och kassör var på Tamam Stockholm mellan 05/2018 och 05/2022. 
Jag har skrivit många olika viktiga informationer på vår hemsida. 
Jag har gjort många olika digitala samt fysiska aktiviteter med nyanlända i 6 år. 
Jag har prenumererat på regeringen.se i 3 år och får alla informationer och lagar via mejl så följer jag om Sveriges viktiga informationer och lagar. 
Jag var i utbildningsnämnden på Upplands-Bro kommun mellan 10/2021 och 12/2022. 
Jag var kandidat till kommunfullmäktige valet 2022. 
Jag är i socialnämnden på Uplands-Bro kommun för perioden 2023-2026.

Jag har fortfarande inte sett min mamma och släktingar i 6 år. Jag vet verkligen inte om jag kanske kan se min mamma igen i mitt liv. Hoppas att jag och alla nyanlända kan krama våra familjer med kärlek, tolerans, fred och demokrati i våra forna länder i snaraste framtid!

 • Mitt mål är att motivera människor att lära sig svenska, söka jobb och integrera sig. 
 • Min vision är att vara lika nära mot alla människor, myndigheter, föreningar och partier. 
 • Min ambition är att öka antalet människor som kan stå på egna ben och snabbare integrera sig i det svenska samhället, att stoppa gängkriminalitet, bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige.  

 

Snabbare Integration är en plattform och inte en förening eller företag. Jag får inte bidrag för Snabbare Integration. Vår plattform representanter inte något politiskt parti, myndighet, förening eller annat kommersiellt. 


Jag lär mig om svensk kultur fortfarande. Jag jobbar nu på Finopti och betalar skatt för Sveriges välfärd. Jag är tacksam över att det gått bra för mig. Mitt nya land är Sverige! Jag blev svensk medborgare den 17: e oktober 2022. 

Mina bästa tips: Så kommer du snabbare in i det svenska samhället:
 • Fokusera på språket. Jag hävdar att ett effektivt sätt att snabbt komma igång med svenska språket är att asylsökanden börjar på SFI från dag ett och påbörjar en praktikplats samtidigt. 
 • Sök praktikplats. När du är i etableringsprogrammet kan du göra på praktik samtidigt. Jag hade gjort 6 månader på heltid praktik på Nordea i Solna. 
 • Bli medlem i olika föreningar. Delta i olika aktiviteter med andra. 
 • Gå med i ett politiskt parti – Det är ett jättebra sätt att lära sig svenska! 
 • Skaffa dig en språkkompis. Mitt första projekt är Digital vän. Projektet pågår.  
 • Ta hjälp av andra. Mitt andra projekt är Snabbare Mentor. Projektet pågår. 
 • Tänk alltid positivt! Håll dig undan från negativitet! 
 • Glöm gårdagen, lev för morgondagen! (Min fokus är bara Sverige) 
 • Ta ansvar i en förening. Jag var kassör i 4 år på Tamam Stockholm. 
 • Hjälp varandra! Dela dina bästa egna erfarenheter och informationer till andra. 
 • Dela ett inlägg på Facebook om din situation och om hur du verkligen ville arbeta i stället för att gå hemma. (Jag fick jobb via Facebook-inlägg) 
 • Integration går hand i hand med möten med integrerade svenskar. 
 • Delta fler och längre kurser av bra kvalité. (Korta kurser ger liten effekt) 
 • Att komma i arbete är ett annan utmaning. Utan svenska språket och insikt om hur samhället fungerar är det betydligt svårare för en arbetssökande. 
 • Håll Sverige rent! Vi kan bli fler som inte skräpar ner. Jag och min kära fru skräpplockar med Håll Sverige Rent. 
 • Använd kollektivtrafik för bättre miljö och klimat i Sverige. 
 • Gästfrihet! Många svenska gäster kommer till oss och vi lär oss om svensk kultur. Det är jätteviktigt för interkulturell dialog. 
 • Klaga inte på ett land som öppnar sina dörrar och ger människor en ny chans! 
* Läs gärna om mig! Mitt i Stockholms Facebook inlägg: Adnan vill hjälpa fler att komma över tröskeln  

* Läs gärna om mig på trs.se : Adnan fick jobb via Facebook-inlägg   


Varmt välkomna och dela gärna dina bästa egna erfarenheter och informationer i våra grupper. 

2022-12-10 
Adnan Gündogdu 
Grundare av Snabbare Integration

Snabbare Integrations bästa kära och fina ambassadörer: 

Helene Hellmark Knutsson, Eva Ullberg, Camilla Janson, Markus Selin, Mattias Peterson Ersoy, Christina Rydén, Mårten Löfberg, Hans Arén, Ingela Sjöström, Jörgen Bengtson, Zafer Ayvaz, Gerd Weinstrand, Jesper Strömbäck samt Carina Jellander. 

Snabbare Integration Facebook gruppernas administratörer och moderatorer: 

Erkut Negis, Emine Ayca Guler, Ilkin Kaplan, Mustafa Yildirim, Bayram Yahya Mutlu, Faik Konyali, Ömer Aydın, Yagmur Selahattin, Şennur Zora, Hüseyin Gül, Cevdet Atici, Fatih Aksoy, Lokman Nurcin, Halil Köse, Kagan Sezgin, Muhammet Talha Kurt samt Selami Celik.

Snabbare Integrations aktuella siffror: 

1 3 3 0 0 0 0 besökare - Hemsida : snabbareintegration.com  
1 5 0 följare - Twitter : @snbbrntgrtn  
3 5 0 följare - Instagram @snabbareintegration  
3 1 0 0 följare - Facebook : Snabbare Integration  
7 2 0 följare - Linkedin : Snabbare Integration   

Våra Facebook grupper:

Snabbare Integration (Huvudgrupp)

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top