Barn som bevittnar brott

0
I en lagrådsremiss föreslår regeringen att det ska införas ett särskilt barnfridsbrott som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brott i en nära relation. 
 Fler än 200 000 barn i Sverige lever i hem där det förekommer olika former av våld. Att bevittna brott inom familjen kan vara förödande för ett barn. 
 – Alltför många barn tvingas att växa upp med att se eller höra en förälder slå eller hota den andre föräldern. Det är inte acceptabelt och ett problem som vi måste göra något åt, säger justitie- och migrationsministern Morgan Johansson. Regeringen föreslår därför att det införs ett nytt brott, barnfridsbrott, som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrott, i nära relation. Straffet föreslås vara fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms för grovt barnfridsbrott till fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Det föreslås även en särskild straffskala för ringa brott. Vidare föreslås att rätten till särskild brottsskadeersättning för barn som bevittnar brott ersätts med en rätt till skadestånd. 
 För att stärka barnens ställning generellt utvidgas även uppdraget för den som är särskild företrädare för barn enligt lagen om särskild företrädare för barn. 
 Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Presentationsbilder från pressträff med Morgan Johansson och Juno Blom 3 mars 2021 (pdf 190 kB)


Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top