Att bli gåvomottagare

0

Ansöka om att bli gåvomottagare 

Den 1 juli 2019 återinförs skattereduktion för gåvor. Det innebär att en privatperson som ger en gåva till en ideell förening, stiftelse eller registrerat trossamfund kan ha rätt till skattereduktion om den som tar emot gåvan är godkänd som gåvomottagare. Det gäller även gåvor till liknande utländska organisationer. Du kan ansöka om att få organisationen godkänd som gåvomottagare hos Skatteverket. Den här informationen gäller ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund. Det finns annan information för privatpersoner som vill ge en gåva med skattereduktion. 

Skattereduktion för gåvor (för privatpersoner)
Du kan få skattereduktion för gåvor som du har gett till godkända gåvomottagare. För att kunna få skattereduktionen ska vissa förutsättningar vara uppfyllda. Detta är några av förutsättningarna för att få skattereduktion: 
  • Gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket innan du lämnar gåvan. 
  • Du är skyldig att kontrollera det vid varje gåvotillfälle. 
  • Du måste ge minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle (så kallat gåvotillfälle). 
  • Du måste skänka minst 2 000 kr under året. 
  • Det kan vara gåvor till en eller flera godkända gåvomottagare. 
  • Gåvan måste vara en penninggåva som är avsedd att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

Hur ansöker jag om att bli godkänd som gåvomottagare?

Du måste ansöka om att bli gåvomottagare om du vill att den som ger gåvan ska få skattereduktion. Det gör du kostnadsfritt hos Skatteverket. Ansök med hjälp av blankett Ansökan att bli gåvomottagare, SKV 4692. 

Beslutet gäller i tre år 

Om organisationen blir godkänd som gåvomottagare gäller beslutet de tre kommande åren från och med dagen då verksamheten blir godkänd. Det innebär att beslutet gäller exempelvis fram till utgången av 2022 om din ansökan blev godkänd år 2019. Om du vill förlänga beslutet ska du skicka in en ny ansökan innan det gamla beslutet går ut. 

Du kan när som helst begära att Skatteverket återkallar beslutet. Skatteverket kan även återkalla beslutet om din organisation inte längre uppfyller kraven. Det är viktigt att du meddelar oss om organisationen inte längre uppfyller kraven eftersom du annars kan behöva betala en avgift. Läs mer här.


Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top