Ränteavdrag för bolån

0
Om du ska skattejämka eller inte beror helt och hållet på vad du föredrar. Om du inte skattejämkar får du ditt ränteavdrag i samband med skatteåterbäringen när du har deklarerat. Skattejämkar du betalar du i stället mindre skatt under året. Fördelen med det är att du då kan spara eller investera de extra pengarna, i stället för att de ligger på ett skattekonto med nollränta. 

Vad är skattejämkning? 

Att skattejämka innebär att du betalar mindre eller mer i skatt än vad som står angivet i skattetabellen. Du kan skattejämka om räntan på dina bolån är väldigt hög. Det innebär att du justerar ditt skatteavdrag under året och betalar mindre pengar i skatt varje månad under inkomståret, i stället för att du deklarerar skatteavdraget året efter. När du gör avdrag på räntebeloppet får du tillbaka en del av den räntan som du har betalat på ditt bolån under året. Du får göra avdrag på 30 procent på räntebelopp upp till 100 000 kronor. På räntebelopp över 100 000 kronor är avdraget 21 procent.
Tänk på! Du måste vara uppmärksam på att du inte jämkar för stora belopp så att du får kvarskatt. Då måste du betala tillbaka det du redan jämkat för.

 

För att få jämka och betala mindre skatt varje månad krävs det att du bara får lön från en arbetsgivare och att du inte har några andra avdrag utöver grundavdraget. 

Fördelen med att skattejämka är att du kan spara de extra pengar som du får under året på ett sparkonto eller i fonder eller aktier i stället för att de sitter på ett skattekonto med nollränta. 

Så ansöker du om skattejämkning 

Du ansöker om skattejämkning genom att fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Skatteverket fattar beslut om du får jämka utifrån de uppgifter som du lämnat i formuläret. Om Skatteverket beslutar att du får jämka lämnas beslutet till arbetsgivaren som får information om hur mycket du ska betala i skatt. 

Du kan ansöka om skattejämkning när du vill under året. Men om du vill att jämkningen ska gälla från och med januari bör du ansöka om skattejämkning senast den 6 november året innan. En sådan jämkning kallas för att du ansöker om särskild beräkningsgrund. Jämkningen börjar gälla från och med januari och gäller till årets slut. Om du vill fortsätta att skattejämka även nästa inkomstår måste du fylla i en ny ansökan på Skatteverkets hemsida. 

Viktigt att fylla i rätt uppgifter 

När du ansöker om skattejämkning är det viktigt att du fyller i rätt uppgifter när det gäller dina inkomster och de avdrag som du räknar med att göra under året. Om du inte fyller i rätt uppgifter kan du få kvarskatt. Därför är det viktigt att du skickar in en ny ansökan om din inkomst eller dina avdrag ändras under året. 

Vad händer om jag inte jämkar? 

Det händer egentligen inte så mycket. Arbetsgivaren utgår från skattetabellen och betalar in skatt på din lön varje månad. Om du betalar för mycket pengar i skatt får du skatteåterbäring och om du betalar för lite pengar i skatt får du restskatt. Genom att använda Skatteverkets beräkningstjänst som räknar ut hur mycket du ska betala i skatt under året kan du göra en prognos på om du kommer att få tillbaka pengar eller om det finns risk att du får kvarskatt. 

Påverkas deklarationen? 

Nej, din deklaration påverkas inte. Allt är oftast redan ifyllt och du behöver bara kontrollera att uppgifterna stämmer. Den slutgiltiga skatten påverkas inte av de avdrag som du tagit upp i din jämkningsansökan.
Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top