Så ansöker du till universitet och högskola

0

Så ansöker du till universitet och högskola 

Jag vill börja plugga på universitet – men hur ansöker jag? Här är guiden för dig som är redo att sätta dig i skolbänken igen. 

 “Kunskap är näring för själen” som den gode Platon sa. Har du bestämt dig för att skaffa en universitetsexamen eller att äntligen läsa den där kursen du länge drömt om? Så här går du tillväga när du söker till universitet och högskola. 

 Hur ansöker jag? 

På antagning.se kan du anmäla dig till program, kurser och kurser inom program i en och samma anmälan. Du kan anmäla dig på två sätt, antingen via en webbanmälan eller genom att skicka ett brev. För att kunna göra en webbanmälan måste du först skapa ett konto. Du skapar ett konto genom att gå till startsidan och klicka på “logga in”. Du som har svenskt personnummer ska fylla i det. Välj därefter ett lösenord och följ instruktionerna för att fylla i dina personuppgifter. När du har skapat ditt konto kan du söka fram de kurser och program du vill anmäla dig till under “Utbildningar”. Om du vill läsa vid ett speciellt lärosäte kan du använda kartfunktionen. Som avslutande del i din anmälan måste du ta reda på om du behöver ladda upp något betyg eller intyg. För att ladda upp ett dokument och läsa mer om vad det innebär går du till “Ladda upp rätt papper”. Om du inte har möjlighet att göra en webbanmälan kan du anmäla dig genom att skriva ett brev i stället. På antaning.se kan du läsa mer om vad brevet måste innehålla. 

Vad ska jag tänka på innan jag ansöker? 

För att öka dina chanser att bli antagen till den utbildning du vill läsa är det viktigt att du kollar så att du uppfyller behörighetskraven innan du gör din anmälan. För utbildningar på grundnivå krävs grundläggande behörighet och oftast även särskild behörighet. I webbanmälan kan du använda sökfunktionen för att se vilka förkunskapskrav som krävs för en specifik utbildning. Om du är osäker på om du har de förkunskaper som krävs kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare för rådgivning.

Hur många utbildningar kan jag anmäla mig till? 

Du kan anmäla dig till 12 utbildningar till höst- och vårterminer och 6 utbildningar till sommarkurser. Du kan välja bland både program och kurser. Om du redan läser ett program anmäler du dig till kurser inom programmet på antagning.se, om inte institutionen du är registrerad vid meddelat annat. Du kan läsa högst 45 högskolepoäng per termin. 

Hur prioriterar jag mina val i min ansökan? 

I din anmälan är det viktigt att du sätter dina utbildningar i en prioritetsordning. Det innebär att du sätter den utbildning du helst vill gå först, ditt andrahandsval som nummer två osv. 

Vad händer om jag ändrar mig? 

Du kan ändra i din anmälan fram till sista anmälningsdag som vanligtvis infaller i mitten av april för studier med start på hösten och i mitten av oktober för studier med start på våren. När sista anmälningsdag har passerat kan du fortfarande anmäla dig till vissa utbildningar, men din anmälan behandlas då som en sen anmälan. Det innebär att din anmälan behandlas efter de som har ansökt i tid. Sena anmälningar behandlas ofta sent i processen – vid det andra urvalet eller ännu senare. När din sena anmälan har behandlats får du ett mejl där du ombeds gå in på “Mina sidor” för att ta del av ditt antagningsbesked. 

Vad händer när antagningen är klar? 

När du blir antagen till en utbildning kommer den eller de utbildningar som du placerat längre ner i din anmälan att strykas. Det är därför viktigt att du tänker igenom din prioriteringsordning. Du kan anmäla dig igen till en eller flera utbildningar som strukits. Det kallas att göra en återanmälan och behandlas på samma sätt som en sen anmälan. Du kan inte anmäla dig igen till en utbildning du strukits från för att du var obehörig, det vill säga hade otillräckliga förkunskaper. 

Hur svarar jag på mitt antagningsbesked? 

 När det första urvalet är klart får du ett mejl. Du hittar ditt antagningsbesked genom att logga in på “Mina sidor” på antagning.se. I antagningsbeskedet med svarskrav kan du se om du är antagen, reservplacerad eller struken efter det första urvalet. Om du har blivit antagen eller fått en reservplats till en utbildning måste du svara ja för att behålla din plats. Du lämnar ditt svar under “Mina sidor”. Där kan du tacka ja till den utbildning du vill läsa och nej till de utbildningar du inte är intresserad av. Du kan ändra ditt svar fram till sista svarsdag. I det andra antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter det andra urvalet. I det andra urvalet prövas du utifrån de svar som du tidigare lämnat. Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller om du vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Om du har blivit antagen, men inte vill ha din plats, lämnar du återbud via “Mina sidor”. 

Vad händer om jag missar att svara? 

Det är viktigt att hålla reda på sista svarsdag på antagningsbeskedet. Missar du att svara innan sista svarsdag stryks alla dina utbildningar. Du får ingen ny chans att svara, men efter sista svarsdag kan du göra en sen anmälan till vissa utbildningar.


Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top