Har du eller ska du ansöka om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen?
Tidigare har det varit tillräckligt att du uppfyller kraven vid tillfället då Migrationsverket prövar din ansökan – men nu har Migrationsöverdomstolen gjort en annan bedömning som är avgörande för hur Migrationsverket kommer att bedöma ditt ärende.
Det här är vad som gäller nu:
📍 Du måste ha påbörjat din anställning senast den dagen som ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd slutar gälla📍 Det räcker inte att du har blivit lovad en anställning eller har ett påskrivet anställningsavtal när du lämnar in din ansökan📍 Alla villkor för permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen måste vara uppfyllda både när du ansöker och när Migrationsverket prövar din ansökan
Det är alltså inte längre möjligt att få permanent uppehållstillstånd om du vid ansökningstillfället bara har ett anställningsbjudande, eller ett avtal om en anställning som du kommer att påbörja efter sista dagen för ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd.
För att uppfylla lagens krav på ”varaktig försörjning” kräver Migrationsverket att du har en fast anställning eller en visstidsanställning om minst två år. I praktiken kommer det framöver innebära att du kan få avslag om du vid ansökningstillfället hade ett avtal om två års anställning, men det vid prövningstillfället återstår mindre än två år av anställningen.
För att uppfylla kravet på en varaktig försörjning utan att ha en fast anställning kan du komplettera din ansökan med dokument som visar att din visstidsanställning har förlängts under väntetiden.