Bostads förmedlingen

0
KÖAVGIFTEN ÄR 200 KRONOR OM ÅRET
Det kostar 200 kronor om året att stå i bostadskön. Bostads förmedlingen skickar ut en köavgiftsavi när du registrerat dig. För att ställa dig i bostadskön behöver du ha fyllt 18 år och ha ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer. Du kan registrera här 

Bilgi paylaşımı: Stockholm Bostadsförmedlingen ve diğer privat ev sırası şirketleri hakkında: 
Stockholm' de herkesin bildiği ve üye olduğu yıllık 200 sek ödediğiniz ev sırası için ve privat ev sırası şirketleri hakkında  birkaç püf noktaya dikkat çekmek istiyorum. 

* Çocuklarınız 18` i doldurur doldurmaz hemen üye yapabilirsiniz. 
* Hem siz hem de eşinizin başvuru yapması çok önemli. Neden önemli; yıllık gelir hesaplaması yapar iken sizin ve eşinizin sistem de kayıtlı olması gerekiyor. Üç sene önce kendim üye olur iken; çocuklarımızın personnummerlerini de kayıt etmiştim. Az önce bir ev başvurusu yapar iken geliri yüksek göstermek için eşimi de aynı evde kalıyoruz diye personnummerini kayıt edeyim diye sisteme yazdım ve sistem uyarı verdi bu personnummer sistem de ev arayan olarak kayıtlı değil yani onunda üye olması gerekiyor. Zaten yıllık 200 sek olduğu için sizin için sorun olmasa gerek. 
* Ev kirası düşük olan eski yapıların kirası çok düşük olduğu için uzun yıllardır sırada bekleyenler süresi az olanlara göre daha avantajlı. Sistemde o evi tıkladığınızda hangi yıllarda üye olan kişilerin başvurduğunu görebiliyorsunuz. 
* Yukarıdakileri herkes biliyor ama yeni yapılan inşaatlarda yani privat şirketlerin yaptığı ve kiralamasını bostadsförmedlingen aracılığıyla yapan firmalar için durum biraz farklı. 
* Yeni inşaatlarda bekleme sürenizden ziyade ailenin yıllık gelir toplamına bakıyorlar. Biraz daha pahalı olduğu için puanı yüksek olanlar zaten başvuru yapmıyor. Yani siz bostadsförmedlingen’ de yeni bir üye bile olsanız; yıllık geliriniz tutuyor ise o evi size vermeleri çok kolay 
* Yeni evlerin eski evlere göre kiraları birkaç bin kron yüksek ama ev almak için % 15 peşinatı olmayanların, sürekli ev değiştirip psikolojisi bozulanların ileride ev satın alabileceklerin tercih edebileceği bir durum söz konusu. 
* Üç milyon kronluk ev için 450.000 kron peşinat (%15) gerekiyor ve bunu hemen hazırlayabilmek kolay olmayacağı için ve eğer işe girmiş iseniz ayrıca sürekli ev değiştirmek istemiyor iseniz bu yeni evlere başvuru yapabilirsiniz. 
* Privat şirketlerin önşartlarını çok iyi okuyunuz. Örnek olarak; bazıları son iki aylık personbevis istiyorlar, evde kalacak insan sayısını sayı ile sınırlıyorlar, bazıları da açıkça yazıyor yıllık aile gelirinin 500.000 - 650.000 olması gerekiyor gibi. Personbevis, Skatteverketten (Vergi dairesi) alınıyor ve aynı adreste yaşayanların isimleri personnummerleri ve eşlerin evlilik tarihi ve İsveç’te sisteme kayıt olduğunuz tarih yazıyor. (Oturum alıp ta Försäkringskassan´ a (Sigorta kasası kısaca SGK diyebiliriz) kayıt oluduğunuz tarih.)
* Bazı privat ev sırası şirketleri de sizin profil oluşturmanızı istiyor. Yani anställningsavtal (iş sözleşmeniz) ve son üç aylık lönespecifikation( son üç aylık maaş bodrolarınız) sisteme yüklenmesi gerekiyor. Şirket sizin yüklediğimiz maaş bordrolarını ve iş sözleşmenizi internet ortamında taramasını yapıyor size sonra maille bildiriyor. Yani size bir yıllık inkomst (gelir) rakamı belirliyorlar. Ayrıca şirket sizin Türkiye‘ deki gibi KKB (Kredi Kayıt Bürosu) burada da Kreditupplysning (Kredi bilgileriniz) daha açıkçası kredibilitenizin incelemesini yapıyor. Türkiye’ de bankacılar bir kişinin geriye dönük 36 aylık tüm ödeme performansını, limitlerini, gecikmelerini görebiliyor idi. Burada da aynı sizin son üç yıllık - Yıllık geliriniz, ödeme gecikmeniz ve icralık durumunuz var mı yok mu ona bakılıyor. Privat ev sırası şirketleri sizin evraklarınıza göre sizin ve eşinizin kredibilitenizi ve yıllık gelirinizi inceledikten sonra godkänd olarak kendi profilinizde görebiliyorsunuz. 
* Bazı şirketler aylık olarak kredibilitenizin güncellenmesini istiyor yani uppdatera (güncelleme) yaptığınız zaman sistem çalışıyor size sorununuz yok ise yine godkänd oluyorsunuz ve sök bostad tuşu ile başvurmak istediğiniz yeri belirleyip başvuru yapıyorsunuz. 
* Evin taşınma tarihi ve sizin halihazırda oturduğunuz evin uppsägningstid (ihbar süresi) önemli yani aynı anda taşınacak olduğunuz eve ve oturduğunuz eve kira ödemek zorunda kalabilirsiniz. 
* Daha önce paylaştığım 290 belediyenin ev sırası adreslerine kayıt olabilirsiniz. 
* Bazı üye olunan ev sıraları 6 ayda bir sisteme girip çıkmanızı istiyor ve bunu yapmadığınız takdirde puanlarınız kayboluyor. 
* Üye olduğunuz ev sıralarını not etmeniz, ara ara hem onların sıstemine girmeniz, Stockholm bostadsförmedlingen ve üye olğunuz privat ev sırası şirketlerini ara ara girip bakmanız uzun yıllar ev sırası beklemeden bir eve sahip olmanızı sağlayabilir. 
* Stockholm’ de ayrıca Sigtuna Kommun’ de yıllık 200 sek ücretli ev sırası sistemi var. Tıklayıp üye olabilirsiniz.
* Şu yazıyı yazdığım saniye itibariyle Stockholm Bostadsförmedlingen' de 722.469 kişi sırada bekliyor.
* Ev almak için ev kredisi ile ilgili daha önce paylaşmış idim. Tıklayıp okuyabilirsiniz.
* Evinizi aldıktan sonra araç ve tüketici kredisi hakkında da tıklayıp okuyabilirsiniz.

Herkesin en kısa zamanda ev sahibi veya en güzel bir evde 1. elden kiracı olabilmesi dileği ile...

2021-05-21
Adnan Gündogdu
Snabbare Integration


Kategori

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
Skicka en kommentar (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top